(In)justícia espacial i alteritats a la Ciutat de Mèxic. Experiències urbanes de joves de la perifèria oriental

Main Article Content

María Cristina Bayón
Henry Moncrieff Zabaleta

La forma espacial de la injustícia social es fa palesa en els diversos recorreguts urbans per les grans metròpolis. Mitjançant imatges de lloc negatives que tendeixen a associar tipus de llocs (barris, escoles, carrers, places) amb tipus de gent, es criminalitza als grups subalterns i als espais que habiten i transiten, construïts com a alteritats demonitzades i menyspreades que habiten en els imaginaris socials de les diverses ciutats de l’orbe. Aquesta estigmatització recau més fortament sobre els joves que resideixen en les perifèries populars, la qual cosa contribueix a reproduir la desigualtat i el control social a través del temor, el rebuig i el menyspreu, i afecta profundament la seva experiència urbana i les seves relacions amb diverses institucions i espais (la policia, l'escola, el barri, el carrer, el treball). En aquest article analitzem la (in)justícia espacial a partir de les experiències quotidianes i els recorreguts urbans de joves residents en una colònia popular fortament estigmatitzada de la perifèria oriental de la Ciutat de Mèxic. Reinterpretem les nostres recerques etnogràfiques prèvies en clau de (in)justícia espacial, articulant l'anàlisi sobre joventuts populars, perifèries i inclinacions locals, amb el paper central i actiu de l'espai en l'estructuració i reproducció de les desigualtats urbanes.

Paraules clau
(in)justícia ambiental, fragmentació urbana, joves desfavorits, perifèria, estigma

Article Details

Com citar
Bayón, María Cristina; and Moncrieff Zabaleta, Henry. “(In)justícia espacial i alteritats a la Ciutat de Mèxic. Experiències urbanes de joves de la perifèria oriental”. Scripta Nova: revista electrónica de geografía y ciencias sociales, vol.VOL 28, no. 2, doi:10.1344/sn2024.28.41948.
Biografia de l'autor/a

Henry Moncrieff Zabaleta, Instituto de Geografía, Universidad Nacional Autónoma de México.

Doctor en Ciencias Políticas y Sociales, con orientación en Sociología por la UNAM, antropólogo social y fotógrafo documental. Forma parte del Sistema Nacional de Investigadores (SNI 1) y actualmente realiza una estancia posdoctoral en el Instituto de Geografía (UNAM). En 2020 fue ganador del Rachel Tanur Memorial Prize for Visual Sociology que otorga el Social Science Research Council. Sus líneas de investigación combinan la sociología visual, la pertenencia social, la estigmatización territorial, los jóvenes de barrios populares y los estudios de masculinidades.