Zones de sacrifici a Xile Justícia espacial, trajectòries geogràfiques i derivades del reconeixement

Main Article Content

Francisco Segundo Astudillo Pizarro
José Sandoval Díaz
Cristóbal Bravo Ferretti

Durant l'última dècada, la noció de zones de sacrifici ha estat significativa en les discussions i dinàmiques del moviment socioambiental crític per al model de desenvolupament neoliberal a la regió sud-americana, i particularment a Xile. Tot i  la seva major centralitat en el debat públic, no ha existit una problematització teòrica del fenomen en les seves dimensions sociopolítica, espacial i històrica. En aquest sentit, es replanteja teòricament la noció des d’un repertori interdisciplinari, articulat en les coordenades de la justícia espacial, a través d'una perspectiva que articuli temporalitats diferents que proporcionin un horitzó històric de major amplitud per a la comprensió del present. A partir de l'anàlisi de cinc casos emblemàtics de zones de sacrifici a Xile, s'examinen la problematització política durant l'última dècada que va confluir en un procés constitutiu marcat per la transversalitat de la qüestió ambiental i la centralitat de la crítica al desenvolupament sacrificial.

Paraules clau
zones de sacrifici, justícia espacial

Article Details

Com citar
Astudillo Pizarro, Francisco Segundo et al. “Zones de sacrifici a Xile: Justícia espacial, trajectòries geogràfiques i derivades del reconeixement ”. Scripta Nova: revista electrónica de geografía y ciencias sociales, vol.VOL 28, no. 2, doi:10.1344/sn2024.28.41966.
Biografies de l'autor/a

Francisco Segundo Astudillo Pizarro, Universidad de Atacama/Universidad Nacional de Rosario

Sociólogo, master en Antropología Social. Académico de la Facultad de Humanidades y Educación de la Universidad de Atacama (Chile), e investigador asociado del Programa Espacios, Políticas y Sociedades del Centro de Estudios Interdisciplinarios de la Universidad Nacional de Rosario (Argentina). Sus principales líneas de trabajo se han concentrado en la economía política, el medioambiente y la justicia espacial.

José Sandoval Díaz, Universidad del Bío-Bío

Psicólogo, Master en Ciencias Sociales Aplicadas Universidad de Tarapacá, Doctor en Psicología Social Universidad de Chile. Director del Centro de Estudios Ñuble, Universidad del Bío-Bío. Sus líneas de investigación incluyen la ecología política, los conflictos socioambientales y los estudios sobre riesgos y desastres socionaturales.

Cristóbal Bravo Ferretti, Universidad del Bío-Bío

Psicólogo, Master en Investigación Social y Desarrollo Universidad de Concepción, Doctor en Ciencias Humanas Universidad Austral de Chile. Académico del Departamento de Ciencias Sociales Universidad del Bío-Bío. Sus líneas de investigación abordan cuestiones como el apego y la identidad de lugar en contextos de transformación productiva y ambiental, además de estudios en torno a riesgos socionaturales.