Paral·lelismes en la transformació de barris mediterranis davant de la gentrificació turística, el cas de I quartieri spagnoli de Nàpols respecte a Lavapiés, Madrid
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
El desenvolupament teòric dels processos de gentrificació postula que certs barris degradats del centre de les ciutats són àrees preferents d‟inversió per als diferents actors econòmics. Aquests processos generalment s'han donat en primer lloc a l'àmbit residencial, estenent-se més tard a altres com el comercial. No obstant això, el desenvolupament del capitalisme de plataformes ha vingut a alterar aquesta seqüència i ha pogut conviure la gentrificació turística amb la gentrificació comercial i la residencial, o fins i tot, antecedir-la. Aquest article analitza el procés de transformació d'I Quartieri Spagnoli a Nàpols, en relació amb un altre barri de l'Europea Meridional de característiques similars, Lavapiés a Madrid. La comparació estableix els paral·lelismes entre tots dos fenòmens a partir de les característiques de la població, de l'espai construït i de les polítiques públiques urbanes adoptades, fent èmfasi en els trets morfològics i de centralitat urbana dels dos llocs. Els casos il·lustren les especificitats de les ciutats mediterrànies al nou front de batalla urbana que imposa el turisme globalitzat a les economies urbanes.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-CompartirIgual 4.0.
(c) Eva Garcia Perez, Clara Pedalino Curto, Alvaro Ardura Urquiaga, Wady Cesar Zuñiga Simon, 2024
Drets d'autor
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:
- Els autors conserven els drets d’autoria i atorguen a la revista el dret de primera publicació, amb l’obra disponible simultàniament sota una Llicència d'Atribució Compartir igual de Creative Commons que permet compartir l’obra amb tercers, sempre que aquests en reconeguin l’autoria i la publicació inicial en aquesta revista.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu
- , en anglès).