De l'Ofici de músic popular. Noms i malnoms dels instruments de música tradicional
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Joan Cuscó i Clarasó
Hi ha un tema que cal comprendre molt bé, que és el de la consideració social del músic (i de la música i dels instruments) en la societat. Aquesta la podem copsar des de diferents perspectives: estudiant el que es cobra, on viu, en quins actes és present, el repertori, les formes de transmissió... Enllaçat amb aquest tema, n'hi ha dos que també són interessants: el dels noms dels instruments de la música tradicional i el de com la música, i de manera especial els músics, han estat interioritzats en la sensibilitat de les gents al llarg dels anys. Avui, proposem acostar-nos a l'ofici del músic popular, als seus instruments i a la seva consideració social a partir de la manera com la gent n'ha parlat (o, més ben dit, malparlat), perquè aquesta no és mai ni neutra ni innocent. Aquestes són qüestions que moltes vegades han quedat en un segon pla i que permeten un treball interdisciplinari de recerca a través de la tradició oral, de la literatura i d'altres fonts afins que ens donen tota una antropologia de la música i dels músics a través de la parla i d'allò que ha quedat inscrit en l'estàndard cultural de les gents dins una cultura.
Article Details
Com citar
Cuscó i Clarasó, Joan. “De l’Ofici de músic popular. Noms i malnoms dels instruments de música tradicional”. Revista Catalana de Musicologia, vol.VOL 8, pp. 15-21, https://raco.cat/index.php/RevistaMusicologia/article/view/350050.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Joan Cuscó i Clarasó, Música simfònica i òpera a Vilafranca. Segle XVIII , Revista Catalana de Musicologia: Vol. 10 (2017)
- Joan Cuscó i Clarasó, La pianista i compositora Dolors Calvet Prats (1907-1988) , Revista Catalana de Musicologia: Vol. 13 (2020)
- Joan Cuscó i Clarasó, Ministrers i joglars a la Catalunya nova (segles XIV-XVII) , Revista Catalana de Musicologia: Vol. 6 (2013)