Ressò de japonisme: Gravats i literatura artística japonesa al Centre de Lectura de Reus

Main Article Content

Rebeca Pujals Cobo
Quan abordem el col·leccionisme d’art japonès a Catalunya des de finals del s. XIX fins les primeres dècades del s. XX, hem de distingir entre la singularitat d’obres de qualitat i les artesanies en sèrie accessibles als comerços locals. Al primer grup hi pertany la col·lecció de 29 llibres i 140 revistes japoneses del Centre de Lectura de Reus, que inclouen els primers textos acadèmics sobre història de l’art japonès, acompanyats de fototípies i gravats de primera qualitat. L’origen d’aquest material són dues editorials toquiotes, The Kokka Publishing Company i Shimbi Shoin, que s’inscriuen en el marc nacionalista japonès de principis del s. XX.

Paral·lelament, la demanda d’aquesta literatura artística a Europa i als EUA es devia al fenomen del japonisme, la influència de l’estètica japonesa en l’art i en les indústries del disseny, i era adquirit per col·leccionistes que buscaven un coneixement més profund de l’art japonès per guiar-se en les seves pròpies col·leccions d’art oriental.

D’aquesta manera, el conjunt de llibres japonesos del Centre de Lectura representa un exemple excepcional de literatura artística japonesa de la Barcelona modernista de principis del s. XX, que va viure la moda del japonisme i va involucrar a col·leccionistes com Josep Porta Galobart o empresaris emprenedors com Joan Ribes Daura. Ambdós, ens han llegat una oportunitat per conèixer de prop l’art i la cultura japonesa tradicionals.

Article Details

Com citar
Pujals Cobo, Rebeca. “Ressò de japonisme: Gravats i literatura artística japonesa al Centre de Lectura de Reus”. Revista del Centre de Lectura de Reus, https://raco.cat/index.php/RevistaCLR/article/view/307079.