La controvèrsia bioètica sobre el triatge durant la pandèmia de la COVID-19
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
La pandèmia de la COVID-19 ha posat en crisi els sistemes públics de salut amb l'augment accelerat d'ingressos als serveis d'urgències i unitats de cures intensives (UCI). Aquesta demanda d'atenció crítica en situació d'emergència sanitària mundial ha suscitat la necessitat d'aplicar mètodes de triatge per seleccionar les persones que tinguin més probabilitats de sobreviure amb millor qualitat de vida i anys de supervivència. Tanmateix, les difícils decisions sobre el triatge no són una qüestió merament mèdica, sinó una decisió bioètica que implica tenir en compte altres criteris socials per seleccionar justament i equitativament les persones. Aquestes decisions han de ser deliberades i avalades per comitès hospitalaris de bioètica, no han de ser preses únicament pel personal sanitari. Aquest article aborda el problema de manera general i es refereix a la situació a Mèxic a partir d'algunes dades disponibles. Es qüestiona l'ús de mètodes aleatoris i d'ordre d'arribada a l'hospital per no ser els més justos i eficients en l'ús de recursos escassos de medicina crítica durant aquesta pandèmia. Es discuteix també la viabilitat d'emprar, juntament amb els criteris mèdics, els criteris d'utilitat social, alguns dels quals ja han estat aplicats en casos de llistes d'espera en trasplantaments d'òrgans, en casos de desempat i per ajudar una selecció més acurada de pacients amb la finalitat d'incrementar el nombre de persones beneficiades a les UCI i la qualitat de vida de les supervivents.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0.
(c) Jorge E. Linares Salgado, 2022
Drets d'autor
Els/les autors/es conserven els drets d'autoria dels articles i autoritzen la Universitat de Barcelona a publicar-los en la seva Revista de Bioética y Derecho i a incloure'ls en els serveis d'indexació i abstracts, bases de dades acadèmiques i repositoris en els quals participa la revista. Els treballs publicats en la Revista de Bioètica i Dret estan sota la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (by-nc-nd 4.0), que permet compartir l'obra amb tercers, sempre que aquests reconeguin la seva autoria, la seva publicació inicial en aquesta revista i les condicions de la llicència. No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
Jorge E. Linares Salgado, Universidad Nacional Autónoma de México
Estudió la licenciatura, la maestría y el doctorado en Filosofía en la Facultad de Filosofía y Letras (FFyL) de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). Es miembro del Sistema Nacional de Investigadores de México, en el Nivel 3. Ingresó a la planta académica de la FFyL en 1996; actualmente es profesor titular C de tiempo completo. Sus líneas de investigación y docencia son: ética y bioética, filosofía de la tecnología, ética de la ciencia y la tecnología.
En 2022 cumplió 26 años de servicios docentes en la UNAM. Es profesor de la Licenciatura en Filosofía e imparte las asignaturas obligatorias de Ética, desde hace 18 años. También se desempeña como profesor en diversos cursos o seminarios, así como tutor de tres posgrados de la UNAM: Posgrado en Ciencias Médicas, Odontológicas y de la Salud (campo de estudios en bioética); Posgrado en Filosofía de la Ciencia y Posgrado en Filosofía. Asimismo, desde 2009 ha sido profesor visitante y tutor en el Máster Interuniversitario en Filosofía, Ciencia y Valores, que coorganizaron por convenio institucional la Universidad del País Vasco y el Posgrado de Filosofía de la Ciencia de la UNAM en el campus de la UPV en San Sebastián, España.
En cargos de gestión académica en la UNAM fue Coordinador del Posgrado en Filosofía de la Ciencia, de 2009 a 2012, fundador y director del Programa Universitario de Bioética, de 2012 a 2017 y director de la FFyL, de marzo de 2017 a marzo de 2021.
Entre sus publicaciones destacan los libros: Adiós a la naturaleza. La revolución bioartefactual publicado por Plaza y Valdés, Madrid, 2019; Ética y mundo tecnológico, UNAM / FCE, 2008; o bien los libros como coordinador: Flores, Leticia y Jorge E. Linares, Los filósofos ante los animales, Almadía/UNAM, con tres volúmenes de 2018 a 2020; González, Juliana y Linares, Jorge E., Diálogos de bioética. Nuevos saberes y valores de la vida. FCE/UNAM, 2013.
Ha presentado comunicaciones en más de 130 reuniones, congresos y coloquios académicos en México y en otros países como España, Argentina, Alemania o Reino Unido. Ha impartido más de 100 conferencias por invitación dentro y fuera de la UNAM.
En cuanto a las labores de investigación, ha colaborado en el Programa Universitario de Bioética de la UNAM en grupos de investigación sobre temas como biotecnologías, decisiones al final de la vida, ética ambiental o interrupción voluntaria del embarazo. Actualmente es responsable del Proyecto PAPIIT UNAM “Estudios de Ciencia, Tecnología y Sociedad para el análisis de riesgos” (2020-2022).
En 2008 recibió la Distinción Universidad Nacional para Jóvenes Académicos (DUNJA) de la UNAM en el área de investigación en humanidades. En 2007, el Premio Nacional de Filosofía de la Asociación Filosófica de México por su tesis doctoral. En 2005, el Premio de la Academia Mexicana de Ciencias por la mejor tesis doctoral en humanidades y ciencias sociales.
De 2018 a 2022 ha sido miembro del Consejo Consultivo de la Comisión Nacional de Bioética de la Secretaría de Salud del Gobierno Federal de México. Pertenece a asociaciones académicas nacionales e internacionales de prestigio: Academia Mexicana de Ciencias (2011), International Association of Bioethics (2012), Asociación Filosófica de México A.C. (1999) y Colegio de Bioética A.C. de México (2017).
Articles més llegits del mateix autor/a
- Elena Arriaga Arellano, Jorge E. Linares Salgado, L'avaluació del risc de les plantes transgèniques: de la regulació a la bioètica , Revista de bioética y derecho: Núm. 27 (2013)
- Fabiola Villela Cortés, Jorge E. Linares Salgado, Diagnostico genético prenatal y aborto. Dos cuestiones de eugenesia y discriminación , Revista de bioética y derecho: Núm. 24 (2012)
- Fabiola Villela Cortés, Jorge E. Linares Salgado, Diagnóstico genético prenatal y aborto. Dos cuestiones de eugenesia y discriminación. , Revista de bioética y derecho: 2015: Núm.: Extra, recopilatorio especial