Dades en temps de pandemia: la urgencia d’un nou pacte. Reflexions des d’Amèrica Llatina i Carib
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Els avenços de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) permeten accedir en temps real a una quantitat ingent de dades, a través dels quals és possible conèixer el comportament de fets socials. En aquest escenari, l'actual pandèmia per SARS-CoV-2 ha permès, sota qüestionables criteris d'immediatesa i urgència, circular informació que genera realitat i impacta en la presa de decisions; i, a més, ha afavorit l'apropiació de la dada, exposant a les persones a violacions dels seus drets fonamentals. Tots dos assumptes són sensibles per a Amèrica Llatina i el Carib, regió
que avui es presenta no només com l’epicentre de la pandèmia sinó també de les desigualtats. La contribució que des de la reflexió i deliberació bioètica pot realitzarse en aquesta matèria adquireix especial rellevància amb vistes a generar un nou pacte per al tractament de les dades.
Article Details
Drets d'autor
Els/les autors/es conserven els drets d'autoria dels articles i autoritzen la Universitat de Barcelona a publicar-los en la seva Revista de Bioética y Derecho i a incloure'ls en els serveis d'indexació i abstracts, bases de dades acadèmiques i repositoris en els quals participa la revista. Els treballs publicats en la Revista de Bioètica i Dret estan sota la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (by-nc-nd 4.0), que permet compartir l'obra amb tercers, sempre que aquests reconeguin la seva autoria, la seva publicació inicial en aquesta revista i les condicions de la llicència. No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
Patricia Sorokin, Universidad de Buenos Aires
Departamento de Salud Pública y Humanidades Médicas de la Facultad de Medicina de la Universidad de Buenos Aires (UBA).
María Angélica Sotomayor Saavedra, Universidad de Santiago de Chile
Abogada, Magíster en Derecho. Docente de la Facultad de Medicina.
Blanca Bórquez Polloni
Observatorio de Bioética y Derecho - Cátedra UNESCO de Bioética, Universidad de Barcelona
Myrna Martí, Universidad de Buenos Aires
Organización Panamericana de la Salud · Gestión del Conocimiento, bioética e investigación. Licenciada en Psicología.Alejandro Duro, Universidad del Salvador
Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey, Argentina.
Estela Quiroz Malca, Universidad Nacional Federico Villarreal
Oftalmóloga.
Eduardo Alfredo Duro, Universidad de Buenos Aires
Diploma en Bioética de FLACSO Argentina. Se encuentra categorizado como Investigador Adjunto (SECyT-UM) y Docente Investigador por el Ministerio de Educación (SECyT-UBA).
Fabiola Czubaj, Universidad del Salvador
Periodista.
Laura Rueda, Universidad de Chile
Profesora Titular Universidad de Chile. Facultad de Medicina. Licenciatura en Ciencia de la Ocupación.
Elizabeth María Benites Estupiñan, Universidad de Guayaquil
Dermatóloga Master en gerencia y administración en servicios de salud. Programa de maestría en salud pública. Postgrado en investigación clínica y farmacológica. Ganadora de Premio internacional SIBI-2007 JGPA en Asturia, España.
Paula Romina Putallaz, Universidad Adventista de La Plata
Doctorado en Psicología en Universidad de Palermo (BsAS Argentina) Psicologa Clinica/Investigadora/ Consultora Externa/ Docente.
Santiago A. Resett, Universidad Católica Argentina
Investigador del CONICET. - Dr. en Psicología - Universidad Católica Argentina.
Ida Cristina Gubert, Universidade Federal do Paraná
Facultad Latino Americana de Ciências Sociales, FLACSO, Argentina. Miembro el Grupo de Estudio en Boética.
Luis Manuel López Dávila, Universidad de San Carlos
Investigador en CICS, Facultad de Ciencias Médicas, USAC.
Alejandra Mpolás Andreadis, Universidad de la Marina Mercante
Abogada. Facultad de Derecho de la Universidad de la Marina Mercante ( Argentina).
Claude Vergès, Universidad de Panamá
Profesora de Deontología Médica y Bioética, Universidad de Panamá; coordinadora de la Comisión de Bioética del Hospital del Niño DJRE.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Blanca Bórquez Polloni, Boris Lopicich Catalán, La dimensió bioètica dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). , Revista de bioética y derecho: Núm. 41 (2017)
- Blanca Bórquez Polloni, Adela Montero Vega, Eduardo Riquelme Gajardo, Claudio San Martín Toloza, Sergio Valenzuela Puchulu, Vaga de fam en adolescents: un desafiament ètic per a l'equip de salut , Revista de bioética y derecho: Núm. 27 (2013)
- Claude Vergès, ¿Qué hacer cuando un médico tiene problemas de salud que afectan su desempeño clínico? , Revista de bioética y derecho: Núm. 40 (2017)