La soledat dels pacients amb COVID-19 al final de les seves vides
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Les mesures de seguretat de salut pública preses a tot el món per aturar l'ascens de contagis per SARS-CoV-2 han despertat l'interès per determinats aspectes de l'ètica assistencial. S'ha parlat àmpliament de les recomanacions ètiques per prioritzar l'atenció de pacients crítics o la distribució equitativa de recursos sota l'amenaça de saturació dels serveis. Malauradament, s'ha prestat una atenció mínima a la solitud inevitable dels malalts amb COVID-19 a la fi de les seves vides. Els procediments i normatives de seguretat sanitària actuals exigeixen l'aïllament de les persones diagnosticats amb COVID-19 o d'aquelles sota sospita de contagi per falta de proves confirmatòries. Aquestes pautes d'actuació comporten una sèrie de condicions que atempten els drets del pacient, amb especial rellevància al final de vida, com el dret a una mort digna i a l'acompanyament, i que contribueixen a un elevat nombre de morts en soledat. Si bé l'aïllament és una de les
mesures de prevenció de la infecció més eficaces, és necessari adaptar un protocol per a situacions de final de vida que contempli flexibilitzar l'aïllament d'aquests pacients sempre que hi hagi una voluntat expressa per part seva. El present manuscrit analitza la vulneració dels drets del pacient a la fi de vida en situació d'emergència sanitària i planteja una sèrie de recomanacions per promoure el respecte a la seva llibertat i autonomia sense que això suposi l'assumpció d'una amenaça col·lectiva excessiva.
Article Details
Drets d'autor
Els/les autors/es conserven els drets d'autoria dels articles i autoritzen la Universitat de Barcelona a publicar-los en la seva Revista de Bioética y Derecho i a incloure'ls en els serveis d'indexació i abstracts, bases de dades acadèmiques i repositoris en els quals participa la revista. Els treballs publicats en la Revista de Bioètica i Dret estan sota la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (by-nc-nd 4.0), que permet compartir l'obra amb tercers, sempre que aquests reconeguin la seva autoria, la seva publicació inicial en aquesta revista i les condicions de la llicència. No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
Marta Consuegra-Fernández, Universitat de Barcelona
Doctora en Biomedicina por la Universidad de Barcelona. Investigadora postdoctoral del Observatorio de Bioética y Derecho. Profesora asociada de la UB y redactora científica en prensa escrita y producción audiovisual, Facultad de Filología y Comunicación, Universitat de Barcelona (España)
Alejandra Fernández-Trujillo, Universitat de Barcelona
Médica especialista en medicina intensiva. Master en Bioética. Profesora asociada, Facultad de Filología y Comunicación, Universitat de Barcelona; Unidad de Cuidados Intensivos Parc Taulí Hospital Universitari, Barcelona (España).
Articles més llegits del mateix autor/a
- Marta Consuegra-Fernández, Dossier monográfico "Comunicación en el ámbito sanitario" , Revista de bioética y derecho: Núm. 52 (2021)