Els treballadors de pedrapiquers en els molins d'oli tradicionals a Santa Bàrbara durant la primera meitat del s. XX
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Elena Espuny Arasa
El contingut d’aquest article és fruit d’unes entrevistes fetes a José Arín Royo, pedrapiquer de Santa Bàrbara, durant el mes de juny del 2001. L’informant, més conegut a la població com Pepito lo clarí, o lo pedrapiquer, tenia en aquell moment vuitanta-quatre anys, i havia estat el darrer pedrapiquer local. El tema principal de l’entrevista era el muntatge i el funcionament d’un molí d’oli de força de sang, però lògicament van anar sorgint molts aspectes de l’ofici del pedrapiquer, així com dades d’interès sobre la tradició i la perdurabilitat d’aquest ofici a Santa Bàrbara. Així, d’aquestes entrevistes hem pogut extreure dades, egurament comunes a la resta del territori, sobre el paper dels pedrapiquers en algunes parts del procés d’elaboració de l’oli. Ens referim concretament als aspectes constructius, de muntatge, de funcionament, de reparació i de reaprofitament de les parts dels molins tradicionals i de les premses de giny fetes amb pedra. El període de temps tractat abasta des dels anys trenta fins als anys vuitanta del segle XX, i comprèn dos generacions de pedrapiquers.
Article Details
Com citar
Espuny Arasa, Elena. “Els treballadors de pedrapiquers en els molins d’oli tradicionals a Santa Bàrbara durant la primera meitat del s. XX”. Recerca, no. 14, pp. 185-00, https://raco.cat/index.php/Recerca/article/view/276755.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Elena Espuny Arasa, Algunes notes sobre centres terrissers desapareguts de les Terres de l'Ebre , Recerca: 2009: Núm.: 13