Gumersind Gomila, pont entre dues cultures
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Aprofitant el context de les jornades de l’Eurocongrés, on es parlà de les relacions culturals entre els Països Catalans i Occitània, es va celebrar un acte d’homenatge a Gumersind Gomila, l’escriptor rossellonès d’origen menorquí, la memòria del qual comença a ser merescudament rescatada de l’oblit. Però, què significà el nom d’aquest personatge en aquestes jornades? La resposta ens confirma la idoneïtat d’aquest marc, ja que Gomila és un referent de les relacions entre ambdues cultures, la catalana i l’occitana. De fet, la seva pro- ducció literària ja ens en dóna algunes pistes, hi ha alguns elements que apun- ten en aquesta direcció.
Un primer exemple de tot açò és el fet que el seu primer poemari, La Sorra Calenta, en la primera edició, de 1943, va ser editat per la Societat d’Estudis Occitans, de Tolosa. Així, més enllà del valor literari de l’obra, s’ha de destacar que gràcies als occitans va poder sortir a la llum un dels pocs llibres de l’època escrits en català, en un moment en què el règim fei- xista de Franco a l’Estat espanyol i la participació del francès en la Segona Guerra Mundial no pronosticaven bons auguris per a la publicació de lli- bres catalans.
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- Ismael Pelegrí i Pons, L’obra assagística de Gumersind Gomila , Revista de Menorca: Vol. 91 (2012)
- Ismael Pelegrí i Pons, Un llibre encomiable. Ressenya de "Jo vull el vol dels falcons. Articles lingüístics (1975-2022)", de Joan F. López Casasnovas , Revista de Menorca: Vol. 102 (2023)