L’Ateneu de Maó i l’educació fora de l’escola a la primeria del segle XX
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Amb la present ponència pretenem apropar-nos al vessant educatiu, en els seus primers anys de funcionament, d’una entitat cívica i cultural emblemàticade la Menorca contemporània com fou i és l’Ateneu Científic, Literari i Ar- tístic de Maó. Cal cercar els orígens de l’Ateneu ––fundat l’any 1905 d’acord amb el model d’ateneu sorgit del reformisme burgès–– en l’empenta d’un col- lectiu de persones de la intel·lectualitat menorquina i de fora de l’illa que esveren aglutinades ja a la fi del segle anterior en diverses empreses culturals ieducatives com ara la fundació de la Revista de Menorca (1888), que l’any1906 esdevingué portaveu de l’entitat, l’Institut de Maó o, ja iniciat el segle XX, la creació d’una delegació de l’Extensió Universitària de la Universitatde Barcelona (1904). Des de la seva creació l’Ateneu de Maó actuaria com a vertader aglutinador de les principals personalitats intel·lectuals residents a Menorca i esdevindria bressol de l’associacionisme maonès en general i pla- taforma per a la creació d’altres ateneus a l’illa de diversa orientació, amb els quals mantingué vincles importants: l’Ateneu Popular (1908), l’Ateneu Obrer (1908) i l’Ateneu des Castell (1909).
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- Bernat Sureda García, Xavier Motilla Salas, Educació de les mares i lluita contra la mortalitat infantil: Enric Alabern Sáez i La Gota de Leche de Maó (1906-1916) , Revista de Menorca: Vol. 85 Núm. I (2001)
- Xavier Motilla Salas, Documents sobre el magisteri nacional a Menorca arran de l’ocupació de l’illa per les tropes franquistes (1939) , Revista de Menorca: Vol. 87 Núm. II (2003)
- Xavier Motilla Salas, El sistema educatiu a Menorca (1800-1939) de Ignacio Martín Jiménez , Revista de Menorca: Vol. 85 Núm. II (2001)
- Xavier Motilla Salas, Joan Comas Camps, de pedagog a antropòleg de Pere Alzina i Matilde Mantecón , Revista de Menorca: Vol. 85 Núm. II (2001)
- Xavier Motilla Salas, Mestre Joan Benejam i Vives (1846-1922) , Revista de Menorca: Vol. 87 Núm. I (2003)