Efectes de la fragmentació dels hàbitats forestals de Menorca sobre la biodiversitat dels lepidòpters nocturns

Main Article Content

Agnès Canals i Bassedas

Els lepidòpters nocturns són un grup important tant des del punt de vistaecològic com econòmic. En els darrers anys han estat emprats com a bioindi-cadors i estudis previs demostren que la fragmentació de l’hàbitat i la mida iforma de les taques de vegetació tenen un efecte sobre la seva biodiversitat. Enel present estudi s’ha dissenyat un mètode d’anàlisi del paisatge per analitzar d’una manera objectiva l’efecte de la fragmentació dels hàbitats forestals de Menorca sobre la biodiversitat de lepidòpters nocturns.

En 5 campanyes realitzades entre juny i setembre de 2005 s’han mostrejat 6 punts diferents mitjançant trampes de llum actínica. S’ha capturat un total de 3.416 individus pertanyents a 120 espècies, la qual cosa indica que els ambients estudiats tenen una elevada diversitat d’heteròcers. Tot i així, les anàlisis estadístiques realitzades no mostren diferències significatives de riquesa d’espècies i diversitat entre les taques d’hàbitat de mida diferent, com caldria esperar segons la hipòtesi clàssica de la biogeografia Insular. En canvi, sí que s’ha observat una resposta de l’estructura de la comunitat al grau d’heterogeneïtat de l’entorn immediat de la trampa; les taques de bosc més heterogènies contenen d’un 22% a un 44% més espècies que les taques homogènies.

No existeix cap hipòtesi per donar compte d’aquestes diferències de biodiversitat, tot i que un estudi amb més profunditat dels mecanismes implicats po-dria ser rellevant a l’hora de dissenyar mesures de gestió dels hàbitats forestalsque afavorissin la biodiversitat dels lepidòpters nocturns.

 


Article Details

Com citar
Canals i Bassedas, Agnès. “Efectes de la fragmentació dels hàbitats forestals de Menorca sobre la biodiversitat dels lepidòpters nocturns”. Revista de Menorca, vol.VOL 92, pp. 245-58, https://raco.cat/index.php/RdM/article/view/340306.