El pluricentrisme de la llengua catalana en els principals correctors i traductors automàtics

Main Article Content

Josep Àngel Mas Castells

Els correctors i els traductors automàtics proporcionen una ajuda de primer ordre per a l’ús de la llengua en l’àmbit digital, en un moment en què el canal escrit hi és el més utilitzat. En llengües minoritzades i pluricèntriques com la nostra, la manera en la qual les aplicacions d’assistència ortogràfica i gramatical gestionen la variació lingüística admesa per la normativa, és a dir, les variants que configuren les especificitats dels tres grans paraestàndards del català, pot influir decisivament en la percepció de la unitat de la llengua i en la seguretat lingüística dels parlants, sobretot dels més llecs en qüestions lingüístiques. El present estudi analitza aquesta gestió, tant la manera que trien aquests programes per a presentar la nostra llengua entre la resta d’opcions lingüístiques com la gestió efectiva de les variants, que pot anar des de l’opció única –opció, per tant, més restrictiva que la mateixa normativa– a la de reflectir el mateix polimorfisme que l’IEC o l’AVL organitzat o no per paraestàndards, en una panoràmica de resultats considerablement heterogènia.

Paraules clau:

pluricentrisme, llengua catalana, correcció automàtica, traducció automàtica

Article Details

Com citar
Mas Castells, Josep Àngel. “El pluricentrisme de la llengua catalana en els principals correctors i traductors automàtics”. Revista de Llengua i Dret, no. 71, pp. 208-22, doi:10.2436/rld.i71.2019.3229.
Biografia de l'autor/a

Josep Àngel Mas Castells, Universitat Politècnica de València

Josep Àngel Mas Castells. És doctor en Filologia per la Universitat de València i professor Titular d'Universitat del Departament de Lingüística Aplicada de la Universitat Politècnica de València. El seu camp de recerca és l’estandardització del valencià, tant pel que fa al corpus com a l’estatus. En el primer aspecte, ha publicat, per exemple, El morfema ideològic. Una anàlisi crítica dels models de llengua valencians (2008); quant a l’estatus, ha publicat diversos articles sobre la política lingüística valenciana, la influència de les ideologies en l’ús de la llengua, les actituds interdialectals,  la transmissió lingüística, etc.

Articles més llegits del mateix autor/a