Una nova perspectiva sobre la transmissió lingüística intergeneracional: el cas dels fills que rebutgen el valencià transmès pels pares a Castelló

Main Article Content

Manel Domínguez Pallarès

La interrupció de la transmissió lingüística familiar del català ha estat estudiada per la sociolingüística com un fenomen dut a terme per pares catalanoparlants que criaven els fills en castellà o en una altra llengua. No obstant això hi ha casos en els quals són els fills els qui rebutgen la llengua familiar i no l’usen en cap àmbit, ni tan sols en el familiar, a pesar que els pares mantenen el català cap a ells. Es tracta dels fills interruptors. Aquest treball se centra en l’estudi de vuit d’aquests casos localitzats a Castelló de la Plana. L’objectiu era analitzar el fenomen sociolingüístic i descobrir-ne els factors d’influència. A partir d’entrevistes personals s’ha investigat les característiques dels fills interruptors en quatre aspectes: entorn familiar, context social, valoracions personals i situació lingüística actual. Els resultats han permès establir una relació entre les causes de les interrupcions pels fills amb aquelles dutes a terme pels pares.

Paraules clau
Transmissió lingüística intergeneracional, interrupció, català, fills interruptors, Castelló de la Plana.

Article Details

Com citar
Domínguez Pallarès, Manel. “Una nova perspectiva sobre la transmissió lingüística intergeneracional: el cas dels fills que rebutgen el valencià transmès pels pares a Castelló”. Revista de Llengua i Dret, no. 67, pp. 264-78, doi:10.2436/rld.i67.2017.2872.
Biografia de l'autor/a

Manel Domínguez Pallarès

Llicenciat en filologia catalana per la Universitat Oberta de Catalunya l’any 2015. Interessat sobretot en la sociolingüística i l’evolució de la llengua al País Valencià, vaig dur a terme el Treball Final de Carrera sobre el fenomen dels fills interruptors a Castelló de la Plana. Aquest article en recull les fonts d’informació, l’estudi de camp i els resultats i conclusions.