Elements anafòrics en les sentències actuals: els adjectius deverbals de participi

Main Article Content

José Antonio González Salgado

Una de les principals característiques dels textos juridicoadministratius des del punt de vista lingüístic és l'abús de paraules i expressions que indiquen que ens trobem davant d'una cosa que ja ha aparegut en el discurs, és a dir, el que s’anomena elements anafòrics.

En la tradició textual jurídica espanyola, destaca un element sobre la resta de procediments que es posen en pràctica per marcar l'anàfora: el participi dicho utilitzat freqüentment com a adjectiu demostratiu. En aquesta contribució ens centrarem, no obstant això, en altres adjectius –tots ells deverbals de participi– que s'incorporen al sistema de marcatge anafòric posteriorment a dicho: citado, mencionado, referido, aludido, referenciado, señalado, etc.

D’una banda, oferirem els índexs de freqüència i la classificació d'aquests adjectius en funció dels contextos sintàctics en els quals apareixen en textos de la jurisprudència actual (el corpus està format per 500 sentències dels sis primers mesos de l'any 2013); i, d’una altra, proposarem la data a partir de la qual aquests adjectius comencen a competir amb dicho per marcar l'anàfora en els textos jurídics.

Paraules clau
Anàfora, cohesió, discurs jurídic, dret.

Article Details

Com citar
González Salgado, José Antonio. “Elements anafòrics en les sentències actuals: els adjectius deverbals de participi”. Revista de Llengua i Dret, no. 62, pp. 23-34, https://raco.cat/index.php/RLD/article/view/291417.
Biografia de l'autor/a

José Antonio González Salgado, Universidad Complutense de Madrid

José Antonio González Salgado: doctor en filología por la Universidad Complutense de Madrid. Es asesor lingüístico de Uría Menéndez Abogados e investigador integrado Ph.D. en el Centro de Estudos de Arqueología, Artes e Ciências do Património (Universidade de Coimbra). Su línea de investigación actual está centrada en el estudio de la lengua usada en los textos jurídicos, en especial desde una perspectiva histórica. Es autor de varios artículos sobre la materia, del Manual de estilo de Uría Menéndez (2014) y del Libro de estilo de Iberdrola (2011). José Antonio González Salgado, asesor lingüístico de Uría Menéndez, joseantonio.gonzalez@uria.com