Ideologies lingüístiques envers el català i el castellà: l’autenticitat i l’anonimat entre els universitaris de Barcelona i Palma

Main Article Content

Anna Tudela Isanta

A Catalunya i les Illes Balears, el català i el castellà coexisteixen, i tenen el mateix estatus oficial. No obstant això, la situació sociolingüística en els dos territoris és força diferent: d’una banda, el català gaudeix d’una normalitat lingüística relativa al Principat i, de l’altra, a les Illes Balears la llengua pròpia ha rebut un suport desigual per part del govern local. Això es pot veure reflectit en les representacions i ideologies lingüístiques dels parlants. En aquest estudi ens proposem, precisament, analitzar les diferències en les ideologies lingüístiques associades al català i el castellà entre els universitaris de Palma i Barcelona. Amb aquest objectiu, es van organitzar grups de discussió a les dues ciutats amb estudiants d’universitat. Els resultats subratllen les diferències en les ideologies lingüístiques envers el català i el castellà. Mentre que als grups de discussió de Barcelona, en general, es considera el català una llengua anònima, com la llengua de l’Administració pública i l’educació, als de Palma aquest rol s’associa al castellà, que es veu com la llengua franca que ocupa una gran part dels espais públics, com els mitjans de comunicació i l’Administració.

Article Details

Com citar
Tudela Isanta, Anna. “Ideologies lingüístiques envers el català i el castellà: l’autenticitat i l’anonimat entre els universitaris de Barcelona i Palma”. Revista de Llengua i Dret, no. 76, pp. 202-16, doi:10.2436/rld.i76.2021.3686.
Biografia de l'autor/a

Anna Tudela Isanta

Professora visitant al Departament de Lingüística General de la Universidad Autónoma de Madrid. És doctora en Sociolingüística per la Universitat Pompeu Fabra i ha treballat en universitats tant de dins com de fora els territoris de llengua catalana, com la Universitat Oberta de Catalunya o la Beijing Foreign Studies University (Xina). Els seus interessos de recerca són la sociolingüística catalana, el multilingüisme i el català com a segona llengua. (ORCID: 0000-0002-4379-706X)