La llengua asturiana davant la seva oficialitat. Particularitats jurídiques, fortaleses socioculturals i discursos de minorització

Main Article Content

Carlos Suari Rodrigue
Xosé Antón González Riaño

Aviat es complirà mig segle de l’inici d’un procés de recuperació lingüística especialment actiu i continuat: el de l’asturià. Un temps de reivindicació, de cultiu literari i d’acord científic, que no ha estat suficient perquè aquest idioma vegi complerta la previsió constitucional i aconsegueixi l’oficialitat. Al contrari, l’asturià segueix en una situació molt particular en què els mandats de protecció i promoció social es contraposen amb un marc juridicopolític deficitari i incoherent. A partir d’una anàlisi documental de fonts diverses, aquesta contribució de caràcter socioantropològic elabora una síntesi transversal, en tres àmbits interconnectats, de les limitacions ideològiques de la llengua asturiana. El primer correspon a la literalitat normativa i al govern efectiu d’allò lingüístic. El segon, a les actituds i demandes socials. Finalment, el tercer s’encarrega dels eixos discursius contraris a la normalització i la defensa dels drets lingüístics a Astúries.

Article Details

Com citar
Suari Rodrigue, Carlos; and González Riaño, Xosé Antón. “La llengua asturiana davant la seva oficialitat. Particularitats jurídiques, fortaleses socioculturals i discursos de minorització”. Revista de Llengua i Dret, no. 76, pp. 40-56, doi:10.2436/rld.i76.2021.3662.
Biografies de l'autor/a

Carlos Suari Rodrigue

Doctorant en Antropologia i Comunicació a la Universitat Rovira i Virgili. Investigació dels processos d'etnicitat i d'institucionalització del patrimoni cultural.

Xosé Antón González Riaño

Catedràtic de Didàctica de la Llengua a la Universitat d'Uviéu. Investigació sobre els aspectes sociolingüístics i socioeducatius relacionats amb els ensenyaments lingüístics. President de l'Acadèmia de la Llingua Asturiana.