El futur de les llengües en l’era digital: Oportunitats i bretxa lingüística

Main Article Content

Maite Melero Nogués

En aquest article reflexionem sobre com impactarà la revolució digital en la supervivència de les llengües en un futur no gaire llunyà. Si una cosa tenim clara és que el llenguatge humà serà el mitjà de comunicació predominant entre les persones i la tecnologia i entre les persones i el coneixement col·lectiu i la informació del món sencer. Efectivament, l’ús d’una llengua o d’una altra determina la quantitat d’informació a la qual es pot accedir, així com els serveis disponibles. La clau és el bagatge tecnològic amb què les diferents llengües s’enfronten al repte digital. La riquesa dels recursos tecnològics de cada llengua afectarà crucialment les seves possibilitats d’arribar amb bona salut al segle XXII. Les llengües en risc més immediat, evidentment, són aquelles afectades per la “diglòssia digital”: els parlants bilingües d’una llengua regional i d’una llengua de la globalització, abans que perdre el tren digital, opten per la llengua gran i deixen de banda la que no participa en el progrés tecnològic. Els efectes que això pot tenir en la diversitat lingüística de l’ecosistema digital, i per extensió en el món, són devastadors.

Paraules clau
tecnologies de la llengua, traducció automàtica, intel·ligència artificial, diversitat lingüística, bretxa lingüística

Article Details

Com citar
Melero Nogués, Maite. “El futur de les llengües en l’era digital: Oportunitats i bretxa lingüística”. Revista de Llengua i Dret, no. 70, pp. 152-65, doi:10.2436/rld.i70.2018.3201.
Biografia de l'autor/a

Maite Melero Nogués, Universitat Pompeu Fabra

Dra. Maite Melero, especialista en Traducció Automàtica i Processament del Llenguatge Natural. Com a investigadora sènior ha participat en nombrosos projectes de recerca nacionals i europeus. Ha treballat també com a lingüista computacional a Microsoft, on va estar al càrrec del corrector gramatical i del sistema de traducció automàtica  pel castellà.  Actualment és membre de l'Oficina Tècnica General del Pla de Tecnologies del Llenguatge de la Secretaria d'Estat per a l'Avanç Digital (SEAD).

Articles més llegits del mateix autor/a