Curatorial Activism and Practices of Listening: Revisiting Kuratorisk Aktion’s "Rethinking Nordic Colonialism" (2006)
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Aquest article examina la pràctica curatorial col·lectiva i col·laborativa de Kuratorisk Aktion, fundat per les historiadores d'art i comissàries Frederikke ‘Fred' Hansen i Tone Olaf Nielsen, centrant-se en el seu primer projecte expositiu Rethinking Nordic Colonialism: A Postcolonial Exhibition Project in Five Acts (2006). L'exposició va abordar la discriminació sistèmica i els silencis racials en relació amb les minories i els pobles indígenes a la regió nòrdica, destacant l'amnèsia col·lectiva que envolta la història colonial nòrdica. Aquest article examina la metodologia curatorial i considera com les comissàries europeees s’enfrontaven a les asimetries històriques entre Dinamarca i Groenlàndia, així com dins de la seva pròpia pràctica i identitat danesa. L'anàlisi se centra en els esforços del projecte per reunir practicants del Nord i del Sud Global a través d'esdeveniments discursius amb l'objectiu de millorar les estratègies de resistència malgrat les divisions geogràfiques, i crear aliances de solidaritat a partir de diferències comunes, com proposen les teòriques feministes com Chandra T. Mohanty (2003). A través d'aquest exemple històric, l'article contribueix a les discussions en curs sobre les formes creatives de resistència, i les aliances entre les arts i els moviments socials en què les assemblees i les reunions formen estratègies generatives. Aquest estudi de cas posa l'accent en l'escolta com a acció política (Lacey, 2013) i com a part d'un ethos decolonial de la relacionalitat (Vásquez, 2020), per suggerir com l'activisme curatorial pot contrarestar l'extractivisme cognitiu, alhora que reflexiona sobre qüestions de privilegi i autoria en pràctiques col·lectives i col·laboratives.
Article Details
(c) Revista de Estudios Globales y Arte Contemporáneo, 2024
Drets d'autor
Los autores que publican en esta revista están de acuerdo con los términos siguientes:
- Los autores conservan los derechos de autoría y otorgan a la revista el derecho de primera publicación de la obra, que se difundirá con la licencia de reconocimiento de Creative Commons que permite compartir la obra con terceros, siempre que estos reconozcan su autoría, su publicación inicial en esta revista y las condiciones de la licencia.
- Los autores son libres de establecer acuerdos contractuales adicionales independientes para la distribución no exclusiva de la versión de la obra publicada en la revista (como por ejemplo su publicación en un repositorio institucional o en un libro), siempre que se reconozca su publicación inicial en esta revista.
- Se anima a los autores a publicar su obra en línea (en repositorios institucionales o en su página web, por ejemplo) antes y durante el proceso de remisión, con el objetivo de conseguir intercambios productivos y hacer que la obra obtenga más citas (véase The Effect of Open Access, en inglés).