Emergència climàtica: vaivé entre món intern i món extern

Main Article Content

Josep Lluís Pelegrí

Josep Lluís Pelegrí va ser un dels ponents de la Jornada inaugural del curs 2021-2022 de la SEP. El doctor Pelegrí és director i professor d’investigació de l’Institut de Ciències del Mar. Presentem aquesta entrevista perquè recull a bastament el seu recorregut científic i el seu pensament com a oceanògraf i com a persona compromesa en la lluita contra l’emergència climàtica. La seva representació de la Terra com a sistema viu del qual tots formem part ens resulta estimulant, propera a la nostra visió de la Terra com a mare que ens alimenta i que hem de cuidar. Profund coneixedor de les dinàmiques oceàniques, considera els oceans com els aparells respiratori i circulatori de la Terra i estudia la seva interacció amb el canvi climàtic. També ens mostra l’impacte de les accions humanes en la degradació dels ecosistemes i deixa oberta una porta a l’esperança d’un canvi en aquesta actitud que ajudi a col·locar-nos «per sobre de la comoditat personal i de la recompensa instantània». Ens diu que comprendre els canvis dramàtics que estan esdevenint és «un procés dolorós que requereix desfer-te de les teves preconcepcions i fer una profunda autoinspecció d’on podrà sortir la cristal·lització d’una nova idea». El seu plantejament introspectiu, que té en compte aspectes emocionals inconscients, és proper a la reflexió psicoanalítica sobre aquesta situació.

Article Details

Com citar
Pelegrí, Josep Lluís. “Emergència climàtica: vaivé entre món intern i món extern”. Revista Catalana de Psicoanàlisi, vol.VOL 38, no. 2, doi:10.34810/rcpv38n2id396706.
Biografia de l'autor/a

Josep Lluís Pelegrí

Josep Lluís Pelegrí és oceanògraf. Professor d’Investigació i director de l’Institut de Ciències del Mar, CSIC. Estudiós de la circulació oceànica i del canvi climàtic, ha publicat nombrosos articles i llibres sobre aquestes temàtiques.