L'avaluació i el control dels actes del rei, com a pressupòsit de millora per a la racionalització democràtica de la corona

Main Article Content

Enrique Belda Pérez-Pedrero
La racionalització o submissió al dret de la monarquia espanyola i l'actualització de la seva legitimitat democràtica poden ser objecte de millora a través d'una reforma constitucional que comprengui els punts següents: 1) Preveure l'aturada en les funcions del rei quan incompleixi les seves obligacions constitucionals reglades. 2) Acceptar la responsabilitat civil, penal i administrativa del monarca, acompanyada de les garanties processals suficients (i en el cas de responsabilitat penal, de l'apreciació anticipada pel Parlament de la causa de cessació, per incompliment d'obligacions constitucionals). 3) Establir la incompatibilitat entre l'exercici de la corona i les activitats lucratives. 4) Consignar les activitats de representació, mediació i protocol com a atribucions pròpies de la Jefatura del Estado, estenent a la família reial la cobertura constitucional per realitzar-les.
Paraules clau
Jefatura del Estado, Espanya, monarquia, refrendament, reforma constitucional, estatut dels membres de la família reial, incompatibilitats, inviolabilitat règia, irresponsabilitat règia.

Article Details

Com citar
Belda Pérez-Pedrero, Enrique. “L’avaluació i el control dels actes del rei, com a pressupòsit de millora per a la racionalització democràtica de la corona”. Revista Catalana de Dret Públic, no. 51, pp. 155-73, https://raco.cat/index.php/RCDP/article/view/302171.
Biografia de l'autor/a

Enrique Belda Pérez-Pedrero, Universidad Castilla La Mancha

Enrique Belda Pérez-Pedrero: Titular de Derecho Constitucional (UCLM). Publicaciones anteriores más relevantes en relación con el tema de este estudio: El Poder del Rey: alcance constitucional efectivo de las atribuciones de la Corona. Senado. Madrid, 2003; Las instituciones funcionaron. 25 años del golpe. Tirant Lo Blanch. Valencia, 2006; La fallida reforma de la Constitución española durante la VIII Legislatura (2004-2008). Thomson-Civitas-Aranzadi. Cizur Menor (Navarra), 2008. Consejero del Consejo Consultivo de Castilla-La Mancha desde 2006. Diputado al Congreso en la VII Legislatura Constitucional (2000-2004).