Les potestats tributàries autonòmiques: present i futur de la seva configuració i el seu exercici

Main Article Content

José Andrés Rozas Valdés

La literatura científica espanyola relativa al marc competencial tributari autonòmic produïda des de 1978 és amplíssima. És difícil, doncs, aportar alguna cosa sobre aquest tema que no s'hagi dit ja. El propòsit d'aquest treball és aproximar-se a l'estat present de l'atribució i l’exercici efectiu de potestats tributàries per part de les comunitats autònomes —en impostos cedits com a propis— (epígraf 1), per a, des de l'exposició dels principis que la jurisprudència constitucional ha construït sobre això (epígraf 2), concloure amb algunes conclusions i perspectives que van més enllà del model competencial tributari —una sola de les peces del sistema de finançament autonòmic— (epígraf 4), a la llum de tres exemples paradigmàtics de les tensions que presideixen el seu desenvolupament (epígraf 3).

Paraules clau:

Finançament autonòmic, federalisme fiscal, impostos cedits, impostos propis.

Article Details

Com citar
Rozas Valdés, José Andrés. “Les potestats tributàries autonòmiques: present i futur de la seva configuració i el seu exercici”. Revista Catalana de Dret Públic, no. 47, pp. 103-27, https://raco.cat/index.php/RCDP/article/view/271147.
Biografia de l'autor/a

José Andrés Rozas Valdés, Universitat de Barcelona

Natural de Madrid, donde se licenció (1987) y doctoró (1992) en Derecho en la Universidad Complutense. Es Catedrático acreditado de Derecho financiero y tributario. Su formación como comparatista se ha centrado en los ordenamientos jurídicos de Italia y EE.UU., países en los que ha realizado diversas estancias de investigación.Desde que inició su carrera académica en el Instituto de Estudios Fiscales (1987-1989), ha trabajado en los Departamentos de Derecho financiero de la Universidad Complutense (1989-1995) y de la Universidad de Barcelona (1995- ), de la que es Profesor titular de Universidad. Catedrático, en excedencia, de la Universitat Abat Oliba CEU, fue Vicerrector de dicha Universidad y Decano de su Facultad de Ciencias Sociales (2006/2011).Sus líneas de investigación preferentes se han encaminado hacia la fiscalidad del Medio ambiente, la asignación de competencias tributarias en Estados compuestos, y los derechos del contribuyente, de las que han surgido cuatro monografías, más de 100 publicaciones en revistas españolas y extranjeras, y una treintena de participaciones en obras colectivas.