La domesticació del dimoni gros: la recreació d’una comunitat pagesa perduda al context urbà de la vila mallorquina de Manacor a les festes de Sant Antoni

Main Article Content

Francesc Alemany Sureda

Al present article pretenc mostrar com a la vila mallorquina de Manacor, un dels grans centres urbans de l’illa, una part important dels habitants transformen el temps i l’espai significativament mitjançant la interacció amb unes representacions i a través d’unes pràctiques entorn de la figura del dimoni —referent dominant col·lectiu local— durant la festivitat de Sant Antoni per recrear i per construir una comunitat de sentit i de pertinença; una manacorinitat (projecte social de present, de passat i de futur) que ha esdevengut hegemònica. I també com el dimoni, a partir de la revalorització i de la reinvenció de la festa després de la caiguda del franquisme, i tot i el conflicte que encara vehicula, ha viscut un procés de domesticació i de tradicionalització que ha redirigit el marc ritual des d’unes experiències populars més carnavalesques — transgressores i crítiques— i més espontànies cap a uns significats tradicionalitzants, identificadors i més exclusivistes del context local.

Paraules clau: Manacor (Mallorca); cultura popular; dimoni; comunitat recreada; transformació cronotòpica; domesticació festiva.

Abstract

The main aim of this article is to show how inhabitants of Manacor, a large Mallorcan urban area, transform local time and space significantly by interacting with representations of demons through ritual practices that they carry out every year during the Sant Antoni de Viana festival. They perform these rituals to recreate a meaningful community of belonging (a present, past and future socio-political project) that has become hegemonic. In addition, I highlight the process of festive domestication that the representation of the devil has undergone in Manacor. These changes have transformed the ritual experiences and meanings surrounding Sant Antoni. Sant Antoni, once a carnivalesque popular festival signifying transgression, critique and spontaneity, has come to signify tradition, identity and exclusiveness.

Keywords: Manacor (Mallorca); demon/devil; popular culture; the recreation of the community; chronotopic transformation; festive/ritual domestication.

Article Details

Com citar
Alemany Sureda, Francesc. “La domesticació del dimoni gros: la recreació d’una comunitat pagesa perduda al context urbà de la vila mallorquina de Manacor a les festes de Sant Antoni”. Quaderns-e de l’Institut Català d’Antropologia, no. 22 (2), pp. 214-31, https://raco.cat/index.php/QuadernseICA/article/view/333136.