Homes i dones en el treball de cura remunerat: continuïtats i transformacions en les relacions de gènere en els serveis d'ajuda domiciliaris
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
El treball de cura en l’àmbit social és un sector ocupacional altament feminitzat, caracteritzat per la precarietat laboral i el poc reconeixement social. La presència progressiva d’homes en el sector suposa un nou escenari en les relacions de gènere. En aquest article s’analitzen els discursos i les pràctiques dels cuidadors i cuidadores professionals, gestors i persones receptores de cura en el servei d’ajuda domiciliari (SAD), per tal de conèixer les transformacions i continuïtats en el model de gènere, així com les oportunitats i limitacions que es troben els homes en aquest sector. Tant la professionalització com la progressiva implicació dels homes en aquests treballs suposen un nou escenari en el repartiment de les responsabilitats socials de cura.
Paraules clau: treball de cura; gènere; polítiques públiques; crisi de la cura.
AbstractCaregiving within social services is a highly feminized profession, one that is characterized by job insecurity and little social acknowledgement. The rising numbers of men in this field produce new gender dynamics. We analyze the discourse and practice of male and female caregivers, managers and beneficiaries of home-care services, to shed light on the changes and continuities in traditional models of gender, as well as on the opportunities and obstacles men face in this field. We argue that both the professionalization of this field and men’s progressive involvement in it represent a new distribution of the social responsibilities involved in caregiving tasks.
Keywords: care work; gender; social policy; care crisis.
Article Details
Mireia Roca Escoda, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)