Noves aportacions sobre la història i la tècnica de les pintures murals de Santa Caterina de la Seu d'Urgell: el Sant Sopar (MEV) i el Martiri de santa Caterina (Fundació Abegg)

Main Article Content

Manuel Castiñeiras
Judit Verdaguer
Gràcies a algunes fotografies d’entre l’any 1933 i el 1935 de l’arxiu personal de Walter W. S. Cook, es confirma que el responsable de l’arrencament i venda de les pintures de la capella de Santa Caterina de la Seu d’Urgell va ser l’antiquari català Josep Bardolet. A més, recents anàlisis de laboratori d’aquestes pintures, realitzades entre el 1242 i el 1255, confirmen una tècnica pictòrica fonamentalment a sec, amb una estreta capa de preparació i amb l’aplicació diversificada de pigments a l’aigua de calç o al tremp. Per comparació amb altres casos europeus i del Mediterrani es tractaria d’una evolució pròpia de la tècnica de la pintura medieval des de finals del segle xii que hauria de contrastar-se, en el futur, amb la llarga tradició de pintura sobre taula a la Seu d’Urgell i també amb altres conjunts de pintura mural encara no analitzats.

Article Details

Com citar
Castiñeiras, Manuel; and Verdaguer, Judit. “Noves aportacions sobre la història i la tècnica de les pintures murals de Santa Caterina de la Seu d’Urgell: el Sant Sopar (MEV) i el Martiri de santa Caterina (Fundació Abegg)”. Quaderns del Museu Episcopal de Vic, vol.VOL 5, pp. 49-77, https://raco.cat/index.php/QuadernsMEV/article/view/264087.