Intenció i atzar en la historia del fetitxe
Article Sidebar
Citaciones en Google Académico
Main Article Content
Roger Sansi
El problema del fetitxe, tal com es va configurar històricament en l'Atlàntic des de l'època dels descobriments, va ser central per definir la diferencia entre subjectes i objectes, religió i economia, Europa i Àfrica en el pensament occidental il·lustrat. En aquest article, repassarem la configuració històrica del problema del fetitxe, i les lectures antropològiques que se n'ha fet, especialment en els últims vint anys, des d'una perspectiva historicista diametralment oposada a les teories cognitives de la religió, que en gran mesura perpetuen el discurs il·lustrat del fetitxisme. En la segona part de l'article, parlarem amb més deteniment d'un cas particular, el de Candomblé, presentant alternatives a les interpretacions cognitives i fetitxistes d'aquesta religió.
Article Details
Cómo citar
Sansi, Roger. «Intenció i atzar en la historia del fetitxe». Quaderns de l’Institut Català d’Antropologia, n.º 23, pp. 139-58, https://raco.cat/index.php/QuadernsICA/article/view/136826.
Artículos más leídos del mismo autor/a
- Roger Sansi, Making Do: Agency and objective chance in the psychogenetic portraits of Jaume Xifra , Quaderns de l'Institut Català d'Antropologia: Núm. 21 (2005): Reprenent l'objecte i les seves mediacions: antropologia, art i artefacte
- Roger Sansi, Història, estructura i camp cultural: repensant el "sincretisme" afrobrasiler , Quaderns de l'Institut Català d'Antropologia: Núm. 13-14 (2000)
- Roger Sansi, Claude Lévi-Strauss, Mirar, escuchar, leer, trad. Emma Calatayud, Madrid, Siruela, 1994 , Quaderns de l'Institut Català d'Antropologia: Núm. 7 (1994)