La fauna moderna del plistocè al nord-est de Catalunya: 200.000 anys de diversitat, fluctuacions i extincions.
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
A l’última part del plistocè mitjà trobem ja configurada la fauna del quaternari recent, és a dir la que està formada per espècies encara existents a indrets d’Europa, o de fora d’Europa, si bé molt escasses a la Catalunya actual, juntament amb d’altres d’extintes. Entre la fauna del plistocè mitjà de la cova de Mollet (Serinyà), fa 215.000 anys, i la fauna del final del plistocè superior de l’abric de la Bora Gran (Serinyà), fa 13.000 anys, tenim al nord-est de Catalunya un registre ric i relativament continu, i que, com a tal, és sensible a les importants fluctuacions climàtiques, que van des de climes temperats a màxims glacials, fet que diversifica les associacions faunístiques dins la unitat del període. A més, la seva ubicació geogràfica afavorí l’aportació d’elements de la fauna eurosiberiana, de l’altre cantó dels Pirineus, a una fauna de substrat mediterrani ibèric. Aquest món de gran riquesa taxonòmica patirà extincions i es transformarà definitivament amb el canvi climàtic del final del plistocè i l’acció humana.
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- Julià Maroto, L'estratigrafïa de la cova de Mollet III (Serinyà) , Quaderns de les Assemblees d'Estudis: Núm. 3 (1976): III Assemblea d'Estudis del seu Comtat
- David Ortega, Ferran Millan, Julià Maroto, El paleolític mitjà a l’Alta Garrotxa. , Quaderns de les Assemblees d'Estudis: Núm. 3 (2022): El territori de Besalú abans de la història.