Anàlisi tecnofuncional d’estructures productives vitivinícoles d’època romana. Identificació i localització a Catalunya de fosses de maniobra de premses de biga amb contrapès tipus arca lapidum
Article Sidebar
Citaciones en Google Académico
Main Article Content
Antoni Martín i Oliveras
Partint de l’excavació, l’any 2004, de dues fosses rectangulars retallades al terreny natural, relacionades amb els sistemes de maniobra de dues grans premses romanes de biga, localitzades al jaciment vitivinícola de Veral de Vallmora (Teià, Maresme, Barcelona), s’han pogut interpretar aquestes com a contenidors per a encabir una estructura de contrapès tipus arca lapidum com la descrita per Plini el Vell (N.H. XVIII, 317). Paral·lelament s’està desenvolupant un estudi territorial per a identificar aquests tipus d’estructures en d’altres jaciments de les mateixes característiques i cronologies d’arreu de Catalunya, a fi i efecte d’establir un model tecnofuncional basat en l’estudi interpretatiu de múltiples casos que permetin la identificació d’aquests pous o fosses de maniobra com a evidències inequívoques de la presència d’estructures de premsat.
Palabras clave
Premsa romana de biga, fosses de maniobra, estructura de contrapès-arca lapidum, model tecnofuncional
Article Details
Cómo citar
Martín i Oliveras, Antoni. «Anàlisi tecnofuncional d’estructures productives vitivinícoles d’època romana. Identificació i localització a Catalunya de fosses de maniobra de premses de biga amb contrapès tipus arca lapidum». Pyrenae, vol.VOL 43, n.º 2, pp. 53-98, https://raco.cat/index.php/Pyrenae/article/view/260721.
Derechos
Derechos de autor
Tots els continguts inclosos a la revista Pyrenae estan subjectes a la llicència Reconeixement-No comercial-Sense obra derivada 3.0 Espanya, per la qual la seva reproducció, distribució i comunicació pública està permesa sempre que no es faci amb una finalitat comercial i es reconegui a l'autor i la revista. Qualsevol tipus de transformació necessita el consentiment exprés i escrit dels autors.