ABRIC DE LA BARIDANA II. Un conjunt de grafies rupestres medievals (Montblanc-Tarragona): 200 anys després del seu descobriment.
Article Sidebar
Google Scholar citations
Main Article Content
Les grafies rupestres de l’abric de la Baridana II comparteixen, amb les de l’abric del Portell de les Lletres, la primera notícia sobre l’existència d’art rupestre a Catalunya. La cita pertany a un manuscrit de mossèn Fèlix Torres Amat, redactat l’agost de 1819, i presentat el 4 de juny de 1830 a la Real Academia de Historia. Després de 200 anys del seu descobriment, les Muntanyes de Prades —on es situen aquests dos conjunts— s’han configurat com un dels escenaris més significatius de l’art rupestre del territori català. En aquest article presentem una primera revisió, més completa, del panell de la Baridana II per tal de poder valorar el paper desenvolupat per aquest enclavament assignat a una etapa prehistòrica o protohistòrica, i posteriorment a l’Edat Mitjana. Tanmateix, volem aprofitar l’ocasió per commemorar aquest assenyalat aniversari.
Article Details
Most read articles by the same author(s)
- Ramon Viñas, Estudi de l'art rupestre a les Muntanyes de Prades , Podall: No. 3 (2014)
- Ramon Viñas, Agustí Vericat, Jaume Mor, Els centres d'interpretació de l'art rupestre de Catalunya (CIAR). Divulgar el patrimoni mundial , Podall: No. 2 (2013)