Botiga i treball a domicili un exemple de protoindustrialització a Catalunya (Valls, 1782-1800). El cas de Fidel Moragas Fortuny

Main Article Content

Carme Sanmartí Roset
Montserrat Sanmartí Roset

Aquest article es proposa estudiar, des d’una perspectiva de gènere, el treball a domicili d’un conjunt de dones de Valls (Tarragona) en les dues darreres dècades del segle XVIII, i aprofundeix en l’impacte de la seva feina tant en l’àmbit personal i familiar com en el desenvolupament econòmic i social de l’entorn. Si bé les transformacions experimentades per la societat catalana durant la protoindustrialització disposen d’un corpus bibliogràfic notable i es continuen estudiant, no existeixen estudis de cas que analitzin les condicions socials i econòmiques de les dones que treballaven a domicili. També tracta-rem la relació que aquestes dones mantenien amb la botiga que Moragas regentava, en la qual venia al major i al detall una gran varietat de productes entre els quals destacaven els tèxtils. L’estudi mostra que la remuneració percebuda per les treballadores garantia el pagament de les compres que feien a la botiga que Moragas regentava, en la qual venia al major i al detall una gran varietat de productes, entre els quals destacaven els tèxtils. L’estudi mostra que la remuneració percebuda per les treballadores garantia el pagament de les compres que feien a la botiga.

Paraules clau
protoindustrialització; botiga; Moragas; treball a domicili; filadores.

Article Details

Com citar
Sanmartí Roset, Carme; and Sanmartí Roset, Montserrat. “Botiga i treball a domicili: un exemple de protoindustrialització a Catalunya (Valls, 1782-1800). El cas de Fidel Moragas Fortuny”. Pedralbes: revista d’història moderna, vol.VOL 43, no. 43, pp. 379-21, https://raco.cat/index.php/Pedralbes/article/view/426613.