Fracàs escolar, crisi econòmica i desigualtat d’oportunitats educatives: Espanya i Argentina
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
L’objectiu d’aquest treball és analitzar l’efecte de les crisis econòmiques en la desigualtat d’oportunitats educatives comparant l’èxit educatiu de famílies espanyoles i argentines. L’indicador escollit és el fracàs escolar administratiu, definit com la no obtenció del títol mínim requerit en el sistema educatiu. Aquests efectes se circumscriuen a l’efecte renda, pel qual, davant d’un descens dels ingressos a les llars, s’incrementa l’esmentat fracàs, i a l’efecte substitució, pel qual l’empitjorament del mercat de treball disminueix els costos d’oportunitat i fa que l’opció de l’escolaritat sigui més atractiva.
Les dades utilitzades comparen anys anteriors i posteriors a la crisi econòmica de 2008 i prenen com a població els joves de 19 i 20 anys, residents a l’Argentina i a Espanya. La variable dependent és el fracàs escolar, i com a variable independent s’agafa el nivell d’estudis de la llar, la situació d’immigració i variables per modelitzar la situació econòmica. S’estimen regressions logístiques separant per sexe i país i amb interaccions amb l’any de crisi. Els resultats suggereixen que a Espanya preval l’efecte substitució i a l’Argentina, l’efecte renda, sense que la crisi produeixi canvis estructurals significatius en la relació que hi ha a cada país entre l’origen social i el fracàs escolar.
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- Rafael Merino Pareja, José Saturnino Martínez García, Ona Valls, Efectes secundaris i motivacions de les persones joves per escollir Formació Professional , Papers: revista de sociologia: Vol. 105 Núm. 2 (2020): Transicions educatives i desigualtats socials: una perspectiva sociològica
- José Saturnino Martínez García, Sobrequalificació dels titulats universitaris i mobilitat social , Papers: revista de sociologia: Vol. 102 Núm. 1 (2017)
- José Saturnino Martínez García, Clase social, tipo de familia y logro educativo en Canarias , Papers: revista de sociologia: 2008: Núm.: 87