Exclusió social com a factor de risc de violència de gènere en la parella

Main Article Content

Paola Serena Damonti
Partint d'una concepció estructural tant de la violència de gènere en la parella com de l'exclusió social, analitzem aquí el risc d'experimentar aquesta violència segons diferents intensitats i tipus d'exclusió. Per fer-ho, utilitzem dades de l'Enquesta de la Fundació Foessa sobre Integració Social i Necessitats Socials 2013, l'objectiu de la qual és analitzar l'exclusió social a l'Estat espanyol, però que, en la seva última edició, inclou també una bateria de preguntes destinades a detectar processos de violència de gènere (exercida per la parella o l'exparella) de forma estandarditzada. Les dades presentades es basen en 5.473 enquestes presencials. Realitzem anàlisis bivariants i multivariants i distingim, a més, segons el tipus de violència (física, sexual i psicològica). El risc d'experimentar violència de gènere tenint com a referència la plena integració augmenta un 45% en exclusió moderada i un 82% en exclusió severa. Diferenciant per tipus d'exclusió, s'observen increments significatius en casos de conflicte social (un 460%), exclusió de l'educació (un 88%) i de la salut (un 57%), mentre que l'exclusió de l'ocupació, del consum, de la política, de l'habitatge i l'aïllament social no són significatius. A més, en referència a les zones de classe mitjana-alta, en els barris marginals el risc s'incrementa un 460%. Diferenciant per tipus de violència, el pes de la situació social és màxim en el cas de la violència física, intermedi en el cas de la violència sexual i mínim en el cas de la violència psicològica.

Paraules clau:

factors de risc, violència en la parella, anàlisi quantitativa, violència física, violència sexual, violència psicològica

Article Details

Com citar
Damonti, Paola Serena. “Exclusió social com a factor de risc de violència de gènere en la parella”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 104, no. 3, pp. 485-23, https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/358961.
Biografia de l'autor/a

Paola Serena Damonti, Universitat Pública de Navarra

Doctorat cum laude en Intervenció Social i Estat de Benestar per la Universitat Pública de Navarra (tesi: Violencia de género en la pareja y exclusión social. Los efectos de la intersección entre diferentes estructuras de desigualdad).