Patriotes socials. L'esquerra davant el nacionalisme espanyol

Main Article Content

Antonia María Ruiz Jiménez
Luis Navarro Ardoy
Elena Ferri Fuentevilla
Aquest article analitza el patriotisme espanyol entre els partits d'esquerra d'àmbit estatal i els seus partits federats o ideològicament assimilables. Es basa en l'anàlisi de trenta entrevistes a quadres mitjans d'aquests partits en les comunitats autònomes de Madrid, Catalunya, Andalusia i Galícia. Els resultats confirmen que, malgrat les conceptualitzacions estretes que han dominat el debat sobre aquest tema, es pot afirmar l'existència d'un patriotisme de l'esquerra. És a dir, les elits d'esquerra entrevistades se senten vinculades a Espanya; una actitud que expressa afecte, lleialtat i preocupació fonamentalment pel grup (amb una forta connotació de classe), abans que pel territori. Possiblement, la situació de crisi en què es recullen els testimoniatges (entrevistats el 2012) fa que els entrevistats sotmetin la definició de la comunitat política a preguntes i a crítiques respecte al seu sentit i a les prioritats que, aparentment, no emergeixen en situacions de normalitat, segons el ressenyat en la literatura sobre el tema.

Paraules clau:

nació, nacionalisme del benestar, patriotisme d'esquerra, patriotisme social, nació espanyola, partits d'àmbit estatal, PSOE, IU

Article Details

Com citar
Ruiz Jiménez, Antonia María et al. “Patriotes socials. L’esquerra davant el nacionalisme espanyol”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 102, no. 3, pp. 421-48, https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/327385.
Biografies de l'autor/a

Antonia María Ruiz Jiménez, Universitat Pablo de Olavide de Sevilla

Doctora en Ciències Polítiques i de l'Administració per la UAM (2002). Actualment és professora titular d'universitat al Departament de Sociologia de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla, amb dos sexennis de recerca reconeguts per la CNEAI. Entre les seves línies de recerca destaquen els partits polítics, el nacionalisme espanyol, identitat nacional i europea, així com els estudis d'opinió pública i comportament electoral.

Luis Navarro Ardoy, Universitat Pablo de Olavide de Sevilla

Professor associat del Departament de Sociologia de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. Entre les seves línies de recerca destaquen els partits polítics, el nacionalisme espanyol i la identitat nacional, així com la sociologia aplicada i la pràctica sociològica.