Trajectòries juvenils i factors de la demanda d’educació universitària espanyola per a l’any 2009
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Dani Torrents Vilà
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia.
Aquest treball té com a objectiu analitzar la demanda d’educació universitària, els seus factors i la seva dimensió transicional. En aquest sentit, es presenta una actualització de l’anàlisi de la demanda d’estudis universitaris a l’Estat espanyol a partir de les dades del mòdul de l’EPA 2009, un mòdul que ens permet analitzar també els joves emancipats en relació amb el seu origen social, la qual cosa ens evita perdre el 33% de la mostra. Identifiquem els factors principals considerats en altres investigacions i construïm un model de demanda educativa que avaluem per a l’any 2009 mitjançant la regressió logística binària. S’introdueixen, a més, aspectes biogràfics en l’análisi per observar la importància de la trajectòria vital en la demanda d’estudis universitaris i la seva relació amb els factors del model. S’observa que les desigualtats en la demanda educativa continuen presents el 2009. Es poden explicar per les dificultats econòmiques, el sexe i l’origen social. La relació amb el mercat de treball i la situació residencial representen dos aspectes que milloren i modifiquen el model proposat, la qual cosa mostra la importància de la dimensió transicional en una anàlisi de demanda educativa.
Paraules clau
transició, elecció educativa, joventut, origen social, accés a la universitat, ensenyament superior, joves
Article Details
Com citar
Torrents Vilà, Dani. “Trajectòries juvenils i factors de la demanda d’educació universitària espanyola per a l’any 2009”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 100, no. 1, pp. 131-49, https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/285583.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Dani Torrents Vilà, Rafael Merino, Maribel Garcia, Ona Valls, El pes de l’origen social i del centre escolar en la desigualtat de resultats al final de l’escola obligatòria , Papers: revista de sociologia: Vol. 103 Núm. 1 (2018)