Les noves polítiques: repartiments de poder, activisme i lideratges a la PAH. Estudi de cas sobre l’activisme juvenil a Lleida

Main Article Content

Eduard Ballesté Isern

En aquest treball s’analitza l’activisme juvenil en l’espai de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lleida entre els anys 2014 i 2017. D’una banda, es busca comprendre com modifica al propi moviment l’increment de la participació juvenil, observant com les dinàmiques de mobilització que sorgeixen del 15M són impugnades en la PAH a través dels joves estudiats, que promulguen un increment de les accions i un augment de l’acció directa com a forma de protesta. Amb això, busquen resignificar les formes de protesta fetes hegemòniques a través del 15M i recuperar altres pràctiques polítiques. D’altra banda, els canvis interns que es viuen en la PAH mostren la presència de relacions de poder i de grups enfrontats en el si del moviment que van canviant en funció de les diferents acumulacions de capital militant. Finalment, el moviment, a conseqüència de l’increment de la participació juvenil i del canvi de les dinàmiques de mobilització, passa a ocupar un lloc de menor centralitat dins de l’espai dels moviments socials de la ciutat.


Article Details

Com citar
Ballesté Isern, Eduard. “Les noves polítiques: repartiments de poder, activisme i lideratges a la PAH. Estudi de cas sobre l’activisme juvenil a Lleida”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 106, no. 2, pp. 255-78, doi:10.5565/rev/papers.2606.
Biografia de l'autor/a

Eduard Ballesté Isern, Universitat Pompeu Fabra

Departamento de Comunicación Social. Universidad Pompeu Fabra. Investigador postdoctoral