Efecte de l’exclusió de formigues sobre l’abundància i diversitat d’Hymenoptera Parasitica en un cultiu ecològic de mandariners (la Selva del Camp, Tarragona)

Main Article Content

Carolina Bañol
José Antonio Barrientos
Josep Piñol
Els Hymenoptera Parasitica són un dels majors grups controladors d’insectes plaga en cultius agrícoles. Presentem aquí un estudi de cinc anys en què es descriu l’abundància i la diversitat d’espècies parasitoides associades a un cultiu ecològic de cítrics a la Selva del Camp (Tarragona) en funció d’un experiment d’exclusió de formigues de les capçades dels arbres, ja que se sap que les formigues solen interaccionar negativament amb parasitoides i depredadors de plagues. Els nostres resultats mostren que existeix una gran diversitat de parasitoides associada als cítrics. Pteromalidae, Encyrtidae i Scelionidae són les famílies dominants; totes van experimentar canvis significatius durant el període d’estudi. A més, l’exclusió de formigues va tenir un efecte positiu en l’abundància general dels parasitoides, de manera que les poblacions van ser més abundants a partir de l’any 2006 i van augmentar en els anys següents.

Paraules clau:

control biològic, Citrus, exclusió, agricultura orgànica, parasitoides, plagues

Article Details

Com citar
Bañol, Carolina et al. “Efecte de l’exclusió de formigues sobre l’abundància i diversitat d’Hymenoptera Parasitica en un cultiu ecològic de mandariners (la Selva del Camp, Tarragona)”. Orsis: organismes i sistemes, vol.VOL 29, pp. 119-60, https://raco.cat/index.php/Orsis/article/view/303818.