De Mollet a Plegamans amb Francesc Maspons. Un paisatge arqueològic i llegendari

Main Article Content

Joan Armangué i Herrero

Francesc Maspons i Labrós (Granollers, 1840 – Bigues, 1901), lligat a un concepte romàntic de la natura, expressa en la memòria d’una excursió, De Mollet a Bigues (1883), la seva visió literària del paisatge arqueològic i llegendari del Vallès, base de la seva estètica. L’excursió va arrencar el 23 de juny de 1881 de Mollet del Vallès, en direcció a can Maspons, a Bigues i Riells. L’excursionista comptava amb un contacte de relleu a Mollet: el mestre i veterinari Vicenç Plantada, apassionat de l’estudi del folklore propi del Baix Vallès. Plantada orientà Francesc Maspons sobre l’itinerari, li anticipà la localització de certs monuments megalítics i enriquí amb llegendes locals el seu relat. Francesc Maspons ens descriu el paisatge vallesà amb un esperit... arqueològic. Per a ell, el paisatge no és només la visió, admiració i narració de l’experiència. Hi ha dins un esperit de comunió cosmològica, una mística romàntica, que el condueix cap a la definició d’un llegendari vallesà.

Paraules clau:

arqueologia, Associació d'Excursions Catalana, excursionisme científic, folklore, Gallecs, Francesc Maspons i Labrós, geologia, llegendari, megalitisme, Mollet del Vallès, paisatge, Pedra Salvadora, Romanticisme, Vallès, Vicenç Plantada i Fonolleda

Article Details

Com citar
Armangué i Herrero, Joan. “De Mollet a Plegamans amb Francesc Maspons. Un paisatge arqueològic i llegendari”. Notes, no. 36, pp. 35-57, https://raco.cat/index.php/Notes/article/view/379826.