Les Estacions d'Anellament a la Plana de Castelló (E de la península Ibèrica). Característiques i composició de l'ornitofauna

Main Article Content

Miguel Tirado
Joan Castany
Jorge Adelantado
David Olmos
José Carmona

En aquest treball es documenten les característiques de cinc estacions d'anellament situades a la Plana de Castelló (E de la península Ibèrica) i es descriuen els patrons de riquesa, abundància i dominància i s'aporta informació de la migratologia d'algunes aus passeriformes. Es van realitzar un total de 5.557 captures en 2 anys de seguiment, amb un percentatge de recaptures del 21,5 %. Es van obtenir captures d'un total de 68 espècies. El grup millor representat va ser el dels passeriformes transsaharians, amb gairebé el 75% del total de les espècies transaharianes que transiten regularment per la Plana de Castelló. El període amb majors captures va ser el pas postnupcial (agost-novembre) i els mínims anuals es van obtenir durant el pas prenupcial (març-maig). En general, l'estacionalitat va ser alta en totes les EEC amb diferències notables entre els períodes de captures màximes i mínimes que va superar el 30 % en dos EEC. Els mesos amb major riquesa van ser octubre i setembre, i els de menor riquesa febrer i juny. El major percentatge d'espècies per cada 100 anellaments es va aconseguir a l'abril i el menor a l'octubre. La parella d'espècies més abundant va ser Acrocephalus scirpaceus - Phylloscopus collybita, que va aconseguir el 43 % de les captures, indicant una alta dominància. Les taxes de recaptura de Cettia cetti, Erithacus rubecula i Acrocephalus melanopogon va superar el 50 %, en canvi, va ser molt baixa o nul·la entre les espècies exclusivament migrants. En totes les EEC el període amb majors captures va ser el pas postnupcial, però va haver-hi diferències en el repartiment de captures en els altres períodes, sent la hivernada el segon en importància en alguns casos i el període de cria o el pas prenupcial en uns altres. Aquest treball pot suposar un suport per a l'inici de seguiments de les poblacions d'ocells a la Plana de Castelló o en altres zones similars en indicar espècies objectiu o zones i dates adequades per a les captures.

Paraules clau
anellament d'ocells, plana de Castelló, migració d'ocells, hàbitats, Estació d'Esforç Constant (EEC).

Article Details

Com citar
Tirado, Miguel et al. “Les Estacions d’Anellament a la Plana de Castelló (E de la península Ibèrica). Característiques i composició de l’ornitofauna”. Nemus. Revista de l’Ateneu de Natura, no. 13, pp. 148-60, https://raco.cat/index.php/Nemus/article/view/420979.