Les Estacions d'Anellament a la Plana de Castelló (E de la península Ibèrica). Característiques i composició de l'ornitofauna
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
En aquest treball es documenten les característiques de cinc estacions d'anellament situades a la Plana de Castelló (E de la península Ibèrica) i es descriuen els patrons de riquesa, abundància i dominància i s'aporta informació de la migratologia d'algunes aus passeriformes. Es van realitzar un total de 5.557 captures en 2 anys de seguiment, amb un percentatge de recaptures del 21,5 %. Es van obtenir captures d'un total de 68 espècies. El grup millor representat va ser el dels passeriformes transsaharians, amb gairebé el 75% del total de les espècies transaharianes que transiten regularment per la Plana de Castelló. El període amb majors captures va ser el pas postnupcial (agost-novembre) i els mínims anuals es van obtenir durant el pas prenupcial (març-maig). En general, l'estacionalitat va ser alta en totes les EEC amb diferències notables entre els períodes de captures màximes i mínimes que va superar el 30 % en dos EEC. Els mesos amb major riquesa van ser octubre i setembre, i els de menor riquesa febrer i juny. El major percentatge d'espècies per cada 100 anellaments es va aconseguir a l'abril i el menor a l'octubre. La parella d'espècies més abundant va ser Acrocephalus scirpaceus - Phylloscopus collybita, que va aconseguir el 43 % de les captures, indicant una alta dominància. Les taxes de recaptura de Cettia cetti, Erithacus rubecula i Acrocephalus melanopogon va superar el 50 %, en canvi, va ser molt baixa o nul·la entre les espècies exclusivament migrants. En totes les EEC el període amb majors captures va ser el pas postnupcial, però va haver-hi diferències en el repartiment de captures en els altres períodes, sent la hivernada el segon en importància en alguns casos i el període de cria o el pas prenupcial en uns altres. Aquest treball pot suposar un suport per a l'inici de seguiments de les poblacions d'ocells a la Plana de Castelló o en altres zones similars en indicar espècies objectiu o zones i dates adequades per a les captures.
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- David Miguélez, Carlos Zumalacárregui, Antonio Guillem, Miguel Tirado, Pedro Marín, Miguel Piera, Toni Polo, Juan Monrós, Carlos Monpó, Rubén Oliver, Importancia de los humedales del litoral valenciano para la migración del carricerín cejudo Acrocephalus paludicola , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 9 (2019)
- Enric Forner i Valls, Jorge Adelantado, Joan Castany i Alvaro, Carme Castany i Alvaro, Estudi de la població d’un equinoïdeu irregular de l’Aptià de la subconca del Penyagolosa (serralada Ibèrica oriental) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 2 (2012)
- Alex Ossó, Joan Castany, Enric Forner, Primera cita de Mithracites vectensis Gould, 1859 (Decapoda : Brachyura : Homoloidea) a la península Ibèrica , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 5 (2015)
- Miguel Tirado, Miguel Tirado, Patrons de distribució i diversitat de l’avifauna a la Plana de Castelló (E de la península Ibèrica) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 12 (2022)