Malacofauna procedent d’un habitacle dels segle VII-VI a. de C. del jaciment arqueològic del Puig de Vinaròs (el Baix Maestrat) Malacofauna from a building dated to VII-VI centuries BC at the archaeological site of Puig de Vinaròs (the Baix Maestrat)
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Aquest treball classifica el material del fílum Mollusca, tant d’origen marí com continental, que s’ha trobat en un departament de l’edifici fortificat en un assentament del Ferro Antic dels segles VII-VI a. de C., situat al cim d’un turó a Vinaròs (el Baix Maestrat; País Valencià). La residència fortificada devia pertànyer a l’elit que controlava el territori dels voltants.
La intenció del treball és complementar la informació obtinguda per la resta del material arqueològic, amb dades sobre la malacofauna contemporània a l’assentament, atès que bona part mostra signes d’haver patit l’incendi que va afectar l’habitacle. El material es va obtenir en les campanyes d’excavació del 2016 i el 2018 i tot pertany a un mateix moment cronològic. En el departament hi havia conquilles de 5 espècies de mol·luscs marins i 4 continentals.
Els mol·luscs marins van ser recollits intencionadament a la tanatocenosi d’una platja de grava i transportats a la residència fortificada. No se’n va fer un ús gastronòmic, perquè quan es van recollir ja eren conquilles buides, amb incrustants en l’interior de les valves, mostres evidents d’haver estat arrossegats i erosionats per l’onatge, presència de perforacions de depredadors marins. No presenten treballs antròpics. Cal considerar una intenció recreativa.
Dels mol·luscs continentals no hi ha dades per a interpretar que van ser recollits intencionadament. Per l’existència d’algun exemplar cremat s’han considerat coetanis a l’incendi o colgats de forma natural en un període posterior relativament pròxim. Pel conjunt de les característiques ecològiques de les quatre espècies s’ha inferit que l’aspecte i la vegetació d’aquell moment seria molt semblant a l’actual (matollar mediterrani o timonedes) i que per tant ja s’havia produït una intervenció en l’entorn, havent desforestat el boscos originals, als voltants de l’assentament, mitjançant l’ús del foc, actuació que podria ser bastant anterior al procés de construcció de l’edifici.
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- Pol Ribas, Enric Forner, Segon registre d’Acila (Truncacila) castagni (Mollusca: Bivalvia) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 5 (2015)
- Francesc Xavier Roig-Munar, Enric Forner, José Ángel Martín-Prieto, Joaquín Segura, Antonio Rodríguez-Perea, Bernardí Gelabert, Joan Manel Vilaplana, Presència de blocs de tsunamis i tempestes a les costes rocoses de la serra d’Irta (el Baix Maestrat, País Valencià) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 8 (2018)
- Alex Ossó, Joan Castany, Enric Forner, Primera cita de Mithracites vectensis Gould, 1859 (Decapoda : Brachyura : Homoloidea) a la península Ibèrica , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 5 (2015)
- Àlex Ossó, David Albalat, Enric Forner, Paleontologia de proximitat: Leptosalenia barredai (Echinoidea: Saleniidae) a l’Albià de la ciutat de Tarragona , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 12 (2022)
- Enric Forner, Rosa Domènech, Jordi Martinell, Parasitisme en equinoïdeus de l’Albià (Cretaci Inferior) de la serralada Ibèrica , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 12 (2022)
- Dori Navarro, Ximo Segura, Enric Forner, Washitaster delgadoi (Echinoidea) a l’Albià de Cabanes de l’Arc (subconca de la Salzedella) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 12 (2022)