Un cranc nou, Eogeryon elegius gen. nov., sp. nov. del Cenomanià tardà de la península Ibèrica A new crab, Eogeryon elegius gen. nov., sp. nov. from the late Cenomanian of the Iberian Peninsula.
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Es descriu un decàpode nou Heterotremata (Brachyura) procedent del Cenomanià tardà de Condemios de Arriba (Guadalajara, Espanya). Les afinitats amb els portunoïdeus basals que presenta el nou tàxon suggereixen que la ubicació en Portunoidea és apropiada. Les comparacions amb tots els Eubrachyura del Cretaci coneguts actualment mostren que Eogeryon elegius gen. nov., sp. nov. és un cranc prou avançat, malgrat els seus orígens cenomanians, i això indica que deriva d’ancestres que encara desconeixem, a la vista del registre fòssil actual. Com a resultat d’aquestes comparacions, es proposa una nova família, Eogeryonidae, inclosa dins de Portunoidea, per tal d’acomodar el gènere i espècie nous. E. elegius gen. nov., sp. nov. es compara, a més a més, amb tàxons de l’Eocè inicial i també d’actuals, amb especial èmfasi amb la família de portunoïdeus no nedadors, els Geryonidae. E. elegius gen. nov., sp. nov. podria ser també un ancestre de formes més derivades de Portunoidea, cosa que suggereix que l’evolució dels Eubrachyura va ocórrer, al menys, durant del Cretaci inicial.
La present publicació serveix per validar els actes de nomenclatura establerts en Ossó (2016) per tal de complir els requisits de l’ICZN (2012).
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- Jordi Alexis García-Marsà, Fernando Ari Ferratges-Kwekel, David Albalat, Àlex Ossó, El cocodril de cala Fonda. Sobre les restes d’un cocodril (Crocodylia: Tomistominae) del Miocè marí de Tarragona , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 8 (2018)
- Juan José Oliva Simó, Alvaro Arasa Tuliesa, Àlex Ossó, Sobre la presència del crustaci Atherfieldastacus rapax (Harbort, 1905) (Glypheidea, Mecochiridae) en el Cretaci Inferior d’Alcanar (el Montsià, Catalunya, NE península Ibèrica) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 9 (2019)
- Àlex Ossó, José Luis Domínguez, Nova família de crustacis decàpodes i descripció d’un nou gènere i espècie: Moianella cervantesi, del Priabonià de Catalunya , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 11 (2021)
- Pedro Artal, Àlex Ossó, José Luis Domínguez, New genus and new species of portunoid crab: Archaeoportunus isabenensis from the Lower Eocene of Huesca (Aragon) and Lleida (Catalonia) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 11 (2021)
- Àlex Ossó, Manuel Díaz Isa, Un nou gènere i nova espècie: Cantabroxantus loredoensis (Decapoda, Brachyura, Etyoidea), del Campanià mitjà de Cantàbria (península Ibèrica) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 11 (2021)
- Alex Ossó, Joan Castany, Enric Forner, Primera cita de Mithracites vectensis Gould, 1859 (Decapoda : Brachyura : Homoloidea) a la península Ibèrica , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 5 (2015)
- Alain Cluzaud, Àlex Ossó, Note sur des crustacés décapodes du Rupélien de Gaas (Landes, France) avec description d’un nouveau crabe (Brachyura : Leucosiidae) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 12 (2022)
- Àlex Ossó, David Albalat, Enric Forner, Paleontologia de proximitat: Leptosalenia barredai (Echinoidea: Saleniidae) a l’Albià de la ciutat de Tarragona , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 12 (2022)