Noves zones de nidificació de Charadrius alexandrinus (picaplatges camanegre), al parc natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera (illes Balears): efectes i conseqüències de la declaració de l’estat d’alarma per la COVID-19 i mesures de gestió New nesting areas of Charadrius alexandrinus in the Ses Salines d’Eivissa and Formentera Natural Park (Balearic Islands): effects and consequences of the declaration of the state of alarm COVID-19 and management measures
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
La nidificació de Charadrius alexandrinus, picaplatges camanegre, als sistemes de platja-duna del parc natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera (illes Balears) ha estat constatada aquest 2020 arrel del confinament de la COVID-19. Als censos d’aus aquàtiques i limícoles nidificants realitzats des del 1993 a aquestes àrees dunars no apareixen com a zones de nidificació. Per primera vegada es documenta la nidificació de C. alexandrinus,
de forma habitual, als sistemes de platja-duna d’es Cavallet (Eivissa) i Llevant (Formentera) als anys 1930-1950, també es constata durant aquests anys el consum habitual d’ous de picaplatges a Eivissa i Formentera per
part dels residents d’aquestes zones. També es documenta l’augment de la nidificació de C. alexandrinus a les zones humides de l’entorn saliner on ja niava de forma regular i en les que la tendència dels darrers anys és a disminuir.
El confinament de la població, com a conseqüència de la COVID-19, ha fet que a les platges on històricament es coneix, seguint les fonts orals, la nidificació hagin tornat a niar. Aquesta nova colonització es deu a la manca
de molèsties i pertorbacions associades a la freqüentació per les activitats i gestions turístiques. Arrel del resultats obtinguts es plantegen tot un seguit de propostes de gestió a aplicar en un futur per recuperar els espais de nidificació.
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- Francesc Xavier Roig-Munar, Oliver Olivo Batista, José Ángel Martín-Prieto, Pau Balaguer Huguet, Antonio Rodríguez-Perea, Bernardí Gelabert Ferrer, Pablo Del Toro Piñero, Cuantificación de la pérdida de sedimento por la retirada de depósitos de Thalassia testudinum en las playas del Caribe: efectos geomorfológicos , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 11 (2021)
- Francesc Xavier Roig-Munar, Enric Forner, José Ángel Martín-Prieto, Joaquín Segura, Antonio Rodríguez-Perea, Bernardí Gelabert, Joan Manel Vilaplana, Presència de blocs de tsunamis i tempestes a les costes rocoses de la serra d’Irta (el Baix Maestrat, País Valencià) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 8 (2018)
- Francesc Xavier Roig-Munar, Enric Forner i Valls, Joaquín Segura Collado, Vicent Gual i Ortí, José Angel Martín-Prieto, Antonio Rodríguez-Perea, Antonio Rodríguez-Perea, Bernardí Gelabert Ferrer, Joan Manel Vilaplana Fernández, Efectes de la borrasca Glòria sobre els blocs elevats de la costa rocosa de la serra d’Irta (el Baix Maestrat, País Valencià) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 10 (2020)
- Guillem Mas Gornals, Francesc Xavier Roig-Munar, Nou aflorament de l’erosió fini-Messiniana i del Plioquaternari a la conca sedimentària de Campos (Mallorca, illes Balears) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 10 (2020)
- Francesc Xavier Roig-Munar, Pablo Fraile Jurado, Oliver Olivo Batista, Josep Pintó, Pablo del Toro Piñero, Carla García-Lozano, Bernardí Gelabert Ferrer, Análisis de los efectos erosivos de la palma (Cocos nucifera L.) en los sistemas playa-duna de República Dominicana , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 13 (2023)