Evolució de les aus nidificants a la ciutat de Castelló de la Plana (E de la península Ibèrica) durant el període 2006-2017
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Els estudis de seguiment a llarg termini de les poblacions d’aus són fonamentals per a establir les bases de la conservació i de la gestió.
En els entorns urbans, la estreta relació amb l’home és un element adicional al què les aus han d’adaptar-se, motiu pel qual ens plantejem analitzar l’evolució de les poblacions d’aus nidificants de la ciutat de Castelló de
la Plana i els factors que condicionen la seua abundància durant 12 anys de seguiment.
El treball constata que hi ha una pèrdua de diversitat i d’equitativitat a pesar de l’augment d’espècies reproductores. S’analitzen les tendències de les 24 espècies d’aus nidificants a la ciutat de Castelló de la Plana agrupades en tres conjunts: (1) les que mostren tendència significativa en positiu: tórtora turca (Streptopelia decaocto), garsa (Pica pica), falciot comú (Apus apus) i griva (Turdus viscivorus); (2) les que ho fan en negatiu: teuladí (Passer domesticus), cadernera (Carduelis carduelis), avió comú (Delichon urbicum) i oroneta (Hirundo rustica); i (3) les que es mantenen estables on s’inclouen les 16 restants. Els canvis poblacionals es relacionen amb els següents factors: A. l’increment de massa vegetal als parcs, amb tot el que això comporta (humitat, protecció, espais de cria...); B. els efectes del tractament dels horts adjunts a la ciutat amb biocides; C. la dinàmica poblacional a d’altres àrees del territori espanyol.
En aquest treball s’exposa per primera vegada l’evolució recent de les aus urbanes a la ciutat de Castelló de la Plana. Aquestes dades poden servir com a ferramenta de gestió i com a base per a futures comparacions.
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- Miguel Tirado Bernat, Migración e invernada del colirrojo tizón (Phoenicurus ochruros) en una localidad del levante ibérico. Evolución reciente (2006-2020) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 10 (2020)
- Miguel Tirado Bernat, Vicente Esteller Turlo, Tendències poblacionals dels rapinyaires migratoris al Desert de les Palmes (llevant ibèric) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 4 (2014)
- Miguel Tirado Bernat, Evolución de las poblaciones de especies acuáticas cinegéticas en el humedal del Prat de Cabanes-Torreblanca (E de la península ibérica) durante el periodo invernal , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 8 (2018)
- Miguel Tirado Bernat, La comunidad de aves en campos de secano abandonados en la Plana de Castellón , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 2 (2012)
- Miguel Tirado Bernat, La Família Corvidae a la Comunitat Valenciana , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 9 (2019)
- Joan Castany i Àlvaro, Gregorio Pérez Trincado, Germán López Iborra, Tendència poblacional de la garsa (Pica pica) per al període 1994-2009 a la desembocadura del riu Millars (Castelló) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 4 (2014)
- Miguel Tirado Bernat, La comunitat d’aus de l’aiguamoll del Quadre de Santiago (Benicàssim, E de la península Ibèrica) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 6 (2016)
- Joan Castany i Alvaro, Seguiment d’aus al Toll d’Ascla (Onda, Castelló) de 2007 a 2011 , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 2 (2012)
- Salvador Castany i Aguilella, Joan Castany i Àlvaro, Seguiment d’aus al terme municipal de Cinctorres (els Ports, Castelló) 2009-2010 , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 5 (2015)
- Joan Castany i Àlvaro, Seguiment d’aus urbanes a la ciutat de Castelló de la Plana de 2006 a 2012 , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 4 (2014)