Reforma de la llei de l’avortament, Llei Orgànica 1/2023; Implicacions per a la pràctica professional
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Objectiu. Conèixer les implicacions professionals de l’aplicació de la Llei orgànica 1/2023. Material i mètode. Analitzar, des d’una perspectiva ètica-jurídica, la reforma de la llei de despenalització de l’avortament. Resultats i discussió. La Llei orgànica 1/2023, reforma la llei de l’avortament a Espanya. Les principals diferències en relació amb la llei anterior són: 1) Consentiment: Les dones majors de 16 anys poden prendre la decisió d’avortar sense necessitat de consentiment dels seus representants legals. 2) Registre estatal autonòmic d’objecció de consciència per a professionals sanitaris/as. 3) Informació: Els professionals sanitaris han de proporcionar informació completa i veraç sobre les opcions d’avortament, riscos i conseqüències. La nova llei elimina el període de reflexió de tres dies entre la consulta inicial i procediment. Conclusions. La nova llei de l’avortament a Espanya àmplia l’accés a aquests serveis i millorar els drets reproductius. Des de la perspectiva professional, els seus canvis tenen implicacions per als sanitaris que atenen les dones. És important que aquests professionals estiguin informats i actualitzats sobre la nova llei i les obligacions que comporta. Els serveis de salut han d’estar preparats per a oferir informació i suport a les dones i garantir els terminis i requisits establerts en la llei.
Article Details
(c) MUSAS. Revista de Investigación en Mujer, Salud y Sociedad, 2023
Drets d'autor
L'autor/a que publica en aquesta revista està d'acord amb els termes següents:
- L'autor/a conserva els drets d’autoria i atorga a la revista el dret de primera publicació de l’obra.
- Els textos es difondran amb la llicència de Reconeixement-NoComercial CC BY-NC, la qual permet a qualsevol persona mesclar, adaptar i crear a partir de la vostra obra sense finalitat comercial. I les seves noves obres derivades, tot i que han de reconèixer-vos i no poden ser utilitzades comercialment, no han d'estar subjectes a una llicència amb els mateixos termes que l'obra original.
Ainoa Biurrun-Garrido, Campus Docent, Sant Joan de Déu-Fundació Privada/IMIM
Grupo de investigación DAFNiS (Dolor, Activitat Física, Nutrició i Salut) Campus Docent, Sant Joan de Déu-Fundació Privada. IMIM (Hospital del Mar Medical Research Institute). (Barcelona, España).
Victoria García-Garro, Hospital del Mar de Barcelona
Matrona en Parc Salut Mar (Hospital del Mar de Barcelona y PASSIR litoral).
Carme Perelló Iñiguez, Universitat de Barcelona
Carme Perelló Iñiguez es llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Màster en Bioètica per l'Institut Borja de Bioètica.
Forma part del Comitè d'Ètica Assistencial (CEA) d'Assistència Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS), és membre de Comitè d'Ètica del Consorci de Salut Social de Catalunya, ho ha estat de Lafede (Organitzacións per la justícia global) i i col·labora amb la Societat Catalana de Bioètica (SCB) en diversos projectes. És formadora i assessora d'ètiques aplicades i bioètica en diferents organitzacions de l'àmbit sociosanitari, i col.labora en la divulgació de la ética, bioètica i gènere a diferents centres formatius. Es formadora al curs d'especialització de Gestió de comandaments intermedis dels Serveis d'Infermeria a l'Escola Universitària d'Infermeria de Sant Pau (EUI). Forma part del grup d´estudis “Dona, salut i ética” i d´un grup d´investigadors sobre Estudis cosmovisionals en la seva aplicación a les qüestions de gènere i es col.laboradora docent al Grau d´Educació Social de la UOC. Actualment és investigadora predoctoral en el Programa de Ciutadania i Drets Humans de la Universitat de Barcelona. La seva tesi doctoral dirigida per les Dres., Josefina Goberna Tricas i Ainoa Biurrun-Garrido tracta sobre "Les consideracions ètiques entorn de la violència i l'abús obstètric".
Gerard Colomar Pueyo, Parc Salut Mar (Hospital del Mar de Barcelona)
Diplomado Universitario en Enfermería (DUE). Licenciado en Derecho. (Barcelona, España).
Articles més llegits del mateix autor/a
- Ainoa Biurrun-Garrido, Dilemas éticos y toma de decisiones en el diagnóstico prenatal de trisomía 21 , MUSAS. Revista de Investigación en Mujer, Salud y Sociedad: Vol. 6 Núm. 1 (2021): Mujeres y Vulnerabilidad: Intersecciones y Disyuntivas
- Josefina Goberna-Tricas, Ainoa Biurrun-Garrido, El alivio del dolor en el parto. Empoderamiento y vulnerabilidad de las mujeres en la toma de decisiones. Estudio cualitativo , MUSAS. Revista de Investigación en Mujer, Salud y Sociedad: Vol. 5 Núm. 1 (2020): Empoderamiento, emancipación y autonomía de las mujeres
- Carme Perelló Iñiguez, La libertad como camino para la superación de la vulnerabilidad , MUSAS. Revista de Investigación en Mujer, Salud y Sociedad: Vol. 6 Núm. 1 (2021): Mujeres y Vulnerabilidad: Intersecciones y Disyuntivas