Anzaldúa i ‘the new mestiza’: Una xicana busseja en la identitat col·lectiva"

Main Article Content

María Henríquez-Betancor
En aquest article analitzo com en el setè assaig de Borderlands/La Frontera: The New Mestiza, titulat “La conciencia de la mestiza: Towards a New Consciousness”, Gloria Anzaldúa condensa i descriu el desenvolupament cap a la consciència de la mestissa, presentat en els sis capítols anteriors del llibre. Aquest és un procés ben estructurat i fluid en què cada pas ens guia cap a una complexa consciència de construcció de la identitat. Aquest procés és un viatge interior i una evolució en l'espai públic on la nova mestissa ha de revisar-se i reinventar-se de vàries formes per poder assolir “la consciència de la mestissa”. Aquest assaig és també un exemple clar on Anzaldúa representa tres veus: el “jo”, el “nosaltres”, i l'“ella”. Aquestes veus són una de les estratègies d'Anzaldúa per bussejar en allò que ella entén com la seva identitat col·lectiva com a xicana i com a mestissa.  Com es demostrarà en aquest article, l'autora es mou entre aquestes veus motivada per múltiples propòsits en la senda de la construcció de la identitat.
Paraules clau
identitat, consciència, mestissa, veus, Anzaldúa, Xicana

Article Details

Com citar
Henríquez-Betancor, María. “Anzaldúa i ‘the new mestiza’: Una xicana busseja en la identitat col·lectiva"”. Language Value, vol.VOL 4, no. 2, pp. 38-55, https://raco.cat/index.php/LanguageValue/article/view/302096.
Biografia de l'autor/a

María Henríquez-Betancor

María Henríquez-Betancor is a full time lecturer at Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (Canary Islands, Spain). She did her PhD dissertation on contemporary Chicana autobiography (focussing on the works by Gloria E. Anzaldúa and Norma E. Cantú). She has published widely in the area of Chicana autobiography. She has participated in Gloria E. Anzaldúa: Interviews/Entrevistas (2000) with her interview of Anzaldúa. She also contributed to The Encyclopedia of Women’s Autobiography, edited by V. Boynton and J. Malin (2005) as well as to the monographical issue of Signs (2011) dedicated to Anzaldúa’s international presence in academia. She has taught Chicana, Native Canadian and other NorthAmerican women’s literature courses. Her main research interests include Chicanas’ life-writing, border studies, and women’s identity issues.