L’esperanto com a eina estratègica del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil

Main Article Content

Ester Boquera Diago

Aquest article explica com el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya inclou l’esperanto dins la política comunicativa del govern català durant la Guerra Civil. Més enllà de la sensibilitat que Jaume Miravitlles, artífex de l’aparell de propaganda, podia tenir per la llengua internacional, també veu en l’esperanto una eina estratègica per a arribar a públics tan rellevants com els anarquistes —amb vincles estrets amb l’idioma universal—, i els esperantistes d’arreu —aquests darrers, entesos també de manera instrumental com a possible corretja transmissora de la propaganda de la Generalitat al món. L’article també mostra el paper rellevant que hi va desenvolupar l’esperantista Owadja Kupperman i descobreix que l’emblemàtic cartell de Pere Català Pic “Aixafem el feixisme” va tenir una versió en esperanto.

Esperanto kiel strategia rimedo de la Komisariato pri Propagando de la kataluna registaro dum la hispana civila milito

Resumo
Ĉi tiu artikolo klarigas, kiel la Komisariato pri Propagando (Comissariat de Propaganda) de la kataluna registaro (Generalitat de Catalunya) inkludis Esperanton en sian komunik-politikon dum la hispana civila milito. Trans la fakto, ke Jaume Miravitlles, la respondeculo de la propagand-aparato, simpatiis al la internacia lingvo, li vidis en Esperanto strategian rimedon por atingi tiel gravajn publikojn kiel la anarkiistojn (kiuj havis fortajn ligojn kun la universala lingvo) kaj la esperantistojn ĉie en la mondo. Ĉi-lastajn oni konsideris ankaŭ kiel eblajn utilajn perantojn de la propagando de la kataluna registaro tra la mondo. La artikolo montras ankaŭ la elstaran rolon de la esperantisto Owadja Kupperman kaj malkovras, ke la fama afiŝo de Pere Català Pic “Piedpremu faŝismon!” havis version en Esperanto.

Esperanto as a strategic tool of the Propaganda Commission of the Catalan government during the Spanish civil war

Abstract
This article explains how the Propaganda Commission (Comissariat de Propaganda) of the government of Catalonia (Generalitat de Catalunya) includes Esperanto in the communication policy of the Catalan executive during the Spanish Civil War. The creator of the propaganda service, Jaume Miravitlles, has sensitivity for the international language but he also sees on Esperanto a strategic instrument to reach such important publics as anarchists —with close links with universal language— and esperantists from all over the world. Those are also understood as a possible way to transmit propaganda of the Catalan government to the world. The article also shows the significant role of the esperantist Owadja Kupperman and discovers that the symbolic poster “Aixafem el feixisme” [“Crush fascism”] from Pere Català Pic also has an Esperanto version.

Palabras clave
Comissariat de Propaganda, esperanto, Jaume Miravitlles, Guerra Civil, Owadja Kupperman, Generalitat de Catalunya, propaganda

Article Details

Cómo citar
Boquera Diago, Ester. «L’esperanto com a eina estratègica del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil». Kataluna Esperantisto, llengua internacional i drets lingüístics, n.º 368, https://raco.cat/index.php/KatalunaEsperantisto/article/view/347823.
Biografía del autor/a

Ester Boquera Diago

Ester Boquera Diago és doctora en comunicació amb una tesi sobre l’actuació del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil. Treballa en l’àmbit de la comunicació institucional i és professora d’aquesta matèria a la Universitat Ramon Llull i la Universitat Oberta de Catalunya. Autora del blog sobre propaganda i memòria històrica https://comissariatdepropaganda.cat