Sobre els períodes de la literatura en esperanto
Article Sidebar
Google Scholar citations
Main Article Content
Aquest article estudia, des d’un punt de vista pràctic, la delimitació dels períodes de la literatura en esperanto. En la discussió es plantegen dues qüestions principals: fins a quin punt és possible dividir la literatura segons criteris interns i no necessàriament externs, i fins a quin punt es poden veure trets comuns que caracteritzen totes les branques de la literatura. El treball conclou que hi ha cinc períodes en la literatura i proposa etiquetes per a cadascun d’ells, no solament en funció de la poesia, sinó també de la prosa.
Pri la periodoj de la Esperanta literaturo
Resumo
Tiu ĉi artikolo esploras, el praktika vidpunkto, la dislimon de la periodoj de la Esperanta literaturo. En la diskuto ĉefe du demandoj leviĝas, nome kiom oni entute povas dividi la literaturon laŭ propraj kaj ne nepre eksteraj kriterioj, kaj kiom eblas vidi komunajn trajtojn, kiuj karakterizas ĉiujn branĉojn de la literaturo. La analizo konkludas pri la ekzisto de kvin literaturaj periodoj, kaj proponas etikedon por ili, ne nur el la vidpunkto de la poezio, sed ankaŭ por la prozo.
On the periods of Esperanto literature
Abstract
This article explores, from a practical point of view, the division of the periods of Esperanto literature. Mainly, the discussion raises two questions, namely how far it is possible to divide the literature according to internal and not necessarily external criteria, and how far it is possible to see communal traits which characterise all the literary branches. The analysis concludes that there exist five literary periods, and proposes a label for them, not only from the point of view of poetry but also for prose.
Article Details
Geoffrey Sutton
Geoffrey Sutton va estudiar llengües escandinaves i finoúgriques. Fou redactor de la revista Esperanto de l’Associació Universal d’Esperanto. És l’autor de la Concise Encyclopedia of the Original Literature of Esperanto [“enciclopèdia concisa sobre la literatura original en esperanto”] (2008), l’estudi més extens fins avui sobre la literatura en esperanto.