Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

La cooperació entre biblioteques, arxius i museus en la conservació, la preservació i la difusió del patrimoni a Catalunya

Francesc Balada, Ferran Barenblit, Eugènia Serra

Resum


Galeries, biblioteques, arxius i museus (GLAM, en anglès) tenen un rol fonamental i compartit en el desenvolupament cultural i educatiu de la societat en tant que són les institucions encarregades de recollir, conservar i difondre el patrimoni cultural del país.
Els fons i les col·leccions han millorat molt la visibilitat quan s’ha pogut disposar d’una versió digital; en aquest sentit, portals com ara el del Patrimoni Cultural de Catalunya, el de la Memòria Digital de Catalunya i Europeana, entre d’altres, han permès donar accés a la riquesa patrimonial del nostre entorn i també en l’àmbit internacional.
Donar accés en obert a aquests continguts i a les seves metadades en projectes oberts i cooperatius (Open GLAM) permet noves formes de participació dels usuaris i facilita l’accés i la producció de nous continguts culturals i educatius.
En aquesta entrevista, hem demanat a la directora de la Biblioteca de Catalunya i als directors de l’Arxiu Nacional de Catalunya i del Museu d’Art Contemporani de Barcelona la seva visió del GLAM a Catalunya. Des d’aquí els agraïm la col·laboració.

Text complet: PDF