Dret penal, cyberbullying i altres formes d'assetjament (no sexual) al ciberespai
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Avui dia les xarxes socials, en particular, i internet, en general, constitueixen un nou àmbit de desenvolupament personal, un nou espai vital en el qual cada individu passa unes quantes hores al dia, es comunica amb altres, crea relacions, i en el qual, per tant, també es cometen atacs contra béns individuals com l'honor, la llibertat, la intimitat o la pròpia dignitat personal. En aquest treball s'analitza la resposta de l'ordenament penal espanyol a les diferents formes d'assetjament no sexual a menors fet al ciberespai. A partir de la descripció i conceptualització de fenòmens com el cyberbullying, o els actes individuals d'online harassment, s'analitza la incardinació concreta de les diferents modalitats d'assetjament, continu o no, a menors, en els diferents tipus de la part especial. Com que no existeix un precepte penal que reguli expressament la majoria d'aquestes conductes, i malgrat que el tipus bàsic dels delictes contra la integritat moral s'ha convertit en el delicte de referència per als tribunals, hi ha diversos tipus penals (amenaces, coaccions, injúries, etc.) que es poden aplicar en conductes d'assetjament, generalment entre iguals, que, com es veurà per l'amplíssim repertori jurisprudencial, comencen a proliferar al ciberespai.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Fernando Miró Llinares, Universitat Miguel Hernández d'Elx
Professor titular de Dret penalArticles més llegits del mateix autor/a
- Fernando Miró Llinares, Crim, ciberdelicte i COVID-19: desplaçament (accelerat) de les oportunitats i adaptació situacional del ciberdelicte , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 32 (2021)
- Fernando Miró Llinares, Taxonomia de la comunicació violenta i el discurs de l’odi a Internet , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 22 (2016)
- Fernando Miró Llinares, Policia predictiva: utopia o distopia? Sobre les actituds cap a l’ús d’algorismes de big data per a l’aplicació de la llei , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 30 (2020)