La sacralitat de la naturalesa: una perspectiva fenomenològica

Main Article Content

Francesc - Xavier Marín

Abans de ser objecte de cimeres sobre el clima o de declaracions de drets, la naturalesa va ser un dels àmbits privilegiats de reflexió i meditació sobre la dimensió sagrada de l’existència. En aquest article explorarem, amb l’ajuda del mètode fenomenològic, dos àmbits que estan estretament vinculats. En primer lloc, l’evolució moderna cap a la proposta d’uns postulats ecològics que propugnen la protecció de la naturalesa com a llar de la biodiversitat. En un segon moment, apel·lant a la perspectiva de les ciències de la religió, mostrarem la confluència del simbolisme que veu en les muntanyes el centre del món i la tesi, encara més contundent, que entén que les muntanyes són sagrades. El debat sobre la sacralitat de la naturalesa continua ben viu.

Paraules clau
naturalesa, muntanya, sacralitat

Article Details

Com citar
Marín, Francesc - Xavier. “La sacralitat de la naturalesa: una perspectiva fenomenològica”. Horitzó. Revista de Ciències de la Religió, vol.VOL 1, no. 1, pp. 20-34, doi:10.34810/horitzov1n1id411508.
Biografia de l'autor/a

Francesc - Xavier Marín, Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona

Francesc-Xavier Marín i Torné, Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona:

Doctor en Filosofia, Diplomat en Teologia, Expert professional en Religió Islàmica. És professor Membre del Consell Assessor del President de la Generalitat de Catalunya sobre la Diversitat Religiosa; membre de la Comissió sobre Educació del Pla Nacional de Valors de la Generalitat de Catalunya; membre assessor de la Comissió de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola; membre del TERMCAT (Institut d’Estudis Catalans); membre de l’Agenda de la Diversitat de Catalunya.

Professor a la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport Blanquerna, i a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, dels Instituts Superiors de Ciències Religioses de Barcelona i Vic, del Màster en Ciències Socials del Desenvolupament a Àfrica (Senegal, Camerun, Madagascar). És codirector del Máster en Identitats Religioses i Diàleg URL-ISCREB.