«Reciclar és vèncer!» La recuperació de materials per a la indústria de guerra i les respostes institucionals a Catalunya durant la Guerra Civil, 1936-1939
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
El reciclatge es considera una peça clau dins de les accions mediambientals. A més, en les darreres dècades ha guanyat un gran protagonisme com a factor determinant de la denominada «economia circular», nou paradigma de la sostenibilitat en el marc capitalista. Tanmateix, el reaprofitament dels recursos ha existit des de l’inici de la humanitat. Els processos d’industrialització i urbanització hi van restar la visibilitat que va tenir anteriorment, encara que hi ha excepcions importants: les dues guerres mundials, que pel seu caràcter industrial van convertir el reciclatge en prioritat nacional per als països bel·ligerants. Aquest article analitza el cas de Catalunya durant la Guerra Civil i les polítiques de recuperació que buscaven proveir la indústria de guerra. Es plantegen les similituds amb altres casos i les particularitats de Catalunya; les respostes institucionals i les relacions de cooperació i conflicte amb el Govern republicà en un context d’escassetat de materials. Finalment, es destaca el know how generat durant la guerra i les dècades d’escassetat posteriors, i com va poder afectar la nostra consciència mediambiental actual.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.
(c) Revista de Historia Industrial, 2023
Drets d'autor
The author assigns all rights to the publisher. Creative Commons
The author who publishes in this journal agrees to the following terms:
- The author assigns all intellectual property rights exclusively to the publisher for the entire duration of the applicable intellectual property rights.
- The publisher will distribute the texts under the Creative Commons Attribution License, which allows others to share the work, provided that they acknowledge the authorship, its initial publication in this journal, and the conditions of the license.
Fernando Largo Jiménez, Universidad de Oviedo
Articles més llegits del mateix autor/a
- Fernando Largo Jiménez, Jerònia Pons Pons y Margarita Vilar Rodríguez (2014), El seguro de salud privado y público en España. Su análisis en perspectiva histórica, Prensas de la Universidad de Zaragoza, Zaragoza, 480 pp. , Revista de Historia Industrial: Vol. 25 Núm. 63 (2016)
- Fernando Largo Jiménez, Margarita Vilar Rodríguez y Jerònia Pons Pons (eds.), Un siglo de hospitales entre lo público y lo privado (1886-1986), Madrid, Marcial Pons Historia, 2018, 453 pp. , Revista de Historia Industrial: Vol. 28 Núm. 77 (2019)